Foutjes in landschapsfotografie

Amy Schutte 533
Landschapsfotografie kan je de adem benemen. Of je komt thuis en bekijkt het resultaat van een middagje fotograferen, en komt erachter dat het resultaat op z’n best middelmatig te noemen is.

Hoe komt dat toch? De locatie was mooi, daar ligt het niet aan. We lichten veelgemaakte fouten in landschapsfotografie toe, zodat jij die niet meer hoeft te maken. En voortaan alleen met prachtige foto’s thuiskomt!

Geen statief

Gebruik voor landschapsfotografie een statief. Natuurlijk komt het heus wel eens voor dat je een prachtige landschapsfoto onder ogen krijgt die uit de hand geschoten is. Maar over het algemeen kun je echt beter een statief gebruiken. Niet alleen staat dit je toe om een langere sluitertijd te gebruiken, het zorgt er ook voor dat je je compositie zorgvuldig kiest en tijd besteed aan je foto. Probeer een afstandsbediening of de timer te gebruiken, zodat er niet alsnog beweging in je foto sluipt. 

Geen schaal in landschapsfotografie

Hoe kan je zien dat iets groot is? Door er een voorwerp bij te laten zien, waarvan we ongeveer de afmeting weten. Een groot groen landschap zegt niet veel, als kijker kun je maar moeilijk zien hoe ver of hoe dichtbij je bent. De kijker weet immers niet of de rivier een grote brede rivier is of een lullig stroompje. Door een huis, kerkje of persoon op te nemen in je foto (of welk ander voorwerp je kunt bedenken) zie je ineens hoe groots het is; het huisje valt volledig in het niet, kun je nagaan hoe hoog die erg is/hoe groot die rivier/ hoe hoog die boom. 

Verkeerde tijdstip

Het tijdstip waarop je fotografeert, en daarmee de sterkte, richting en kleur van het licht, kunnen je landschapsfoto maken of breken. Dat betekent dat hier van tevoren over moet nadenken en je shoot moet plannen. De gouden uren staan bekend om hun mooie lichtinval, zachte contrasten en mooie kleurtoon. Zijlicht werkt voor landschapsfotografie over het algemeen erg goed, dus probeer daarvoor te kiezen.

Horizon niet recht

Niet alleen in landschapsfotografie is dit een veelgemaakte fout, maar vaak valt het hier wel het meeste op: een scheve horizon. Omdat de horizon in landschapsfoto’s vaak letterlijk in beeld is, is dat al snel storend. Het is slordig en onnodig: door je compositie zorgvuldig te kiezen kun je dit voorkomen. Is er toch een scheve horizon in geslopen, dan kun je dit gemakkelijk corrigeren op de computer. Fotografeer je een heuvelachtig landschap? Kijk dan naar verticale objecten (bijvoorbeeld gebouwen of lantaarnpalen) om je foto netjes recht te zetten.

Alleen in horizontale modus fotograferen

Je kunt je camera horizontaal houden, maar natuurlijk ook verticaal (ook op de meeste statieven!). De verticale stand wordt ook wel portretmodus genoemd, omdat die veel gebruikt wordt voor portretten. De horizontale stand wordt op eenzelfde manier ook vaak landschapsmodus genoemd. Maar toch is het juist ook interessant om een landschap eens in verticale stand te fotograferen. Je krijgt natuurlijk een heel ander beeld, waar de voorgrond en de lucht een veel groter deel van uitmaken. 

Deze fouten hoef jij in elk geval al niet meer te maken in landschapsfotografie! Doe online wat inspiratie op en bereid je shoot voor, voor zover dat kan.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy