Zo pak je een peuter fotoshoot aan

Fotoshoot met een peuter? Zo pak je het aan

Zsarisse Knol 264
Peuters zijn heel energiek en zitten vol met verschillende emoties. Ze kunnen verlegen, chaotisch, humeurig en uitdagend zijn. Dat betekent dat een fotoshoot met een peuter nog best wel een uitdaging kan zijn.

Ja, werken met peuters is een uitdaging. Maar als je een fotosessie plant die echt voor peuters is, dan is het een stuk makkelijker en heel gezellig. Het geeft je ook de perfecte kans om creatief te zijn en jou innerlijke kind naar boven te halen. Zo wordt het leuk voor jou en voor de peuters.

Stap 1. Het grote idee

De eerste stap is om de fotoshoot goed te plannen. Bedenk een thema dat perfect bij de peuters past. De grote vraag is alleen, hoe bedenk je een thema voor de shoot? De meeste fotografen kiezen voor een vast thema, wat meestal prinsessen of piraten zijn. Het voordeel van je eigen thema kiezen is dat je je creatieve visie kan uitoefenen en de mensen ervoor laten kiezen of ze er deel van willen uitmaken of niet. Het nadeel van een vast thema kiezen, is dat alle foto’s het er hetzelfde uit komen te zien. Als je ervoor kiest om iets unieks te doen met het kind, moet je onthouden dat elk kind wel iets heeft waar het van houdt. Ga daar dan voor als je thema.

Stap 2. De fotoshoot met de peuter

Om de shoot succesvol aan te pakken, moet je goed voorbereid zijn. Dit spreekt al voor zich, maar toch komen vele fotografen niet voorbereid aan en dat kan de shoot verpesten. Wanneer je voorbereid bent, heb je minder om aan te denken tijdens het schieten. Hoe minder je aan je hoofd hebt, des te creatiever je kan zijn.

Tip: chaos

Wees voorbereid op chaos. Je zou het moeten omarmen als deel van een peuter fotoshoot. Peuters kunnen heel emotioneel zijn en een shoot kan vele kanten op. Probeer niks te forceren op de kinderen en accepteer wat er gebeurd. Je hebt de shoot voor de peuter bedacht, hou het dus leuk. Ze zouden blij moeten zijn en in de perfecte omgeving zijn. Zelfs een gewone fotostudio kan leuk zijn.

Hou de ouders wel op de hoogte, maar heb niet het gevoel dat je alles aan de peuter moet uitleggen. Grote kans dat ze het niet eens begrijpen. Je hoeft de peuter niet eens te vertellen dat het een fotoshoot is, laat de peuter lekker zichzelf zijn en probeer dat vast te leggen.

Tip: let op jezelf

Je moet weten hoe je omgaat met problemen die kunnen ontstaan en daarbij alsnog goede foto’s weten te maken. Probeer jezelf een aantal vragen te stellen voor de shoot begint. Neem bijvoorbeeld de vragen, ‘wat als de peuter chagrijnig is?’ en ‘wat is het ergste wat er kan gebeuren?’. Als je jezelf zulke vragen van te voren stelt, dan hoef je er in het moment zelf, niet meer over na te denken. Je maakt betere beslissingen als je kalm bent.

LEES OOK: Familiefoto’s maken

Stap 3. De edit

Wanneer het op editen aankomt, wees meedogenloos in het selecteren van je foto’s. De meeste fotografen zijn blij met 10 procent van de foto’s die ze bewaren van de hele shoot. Sommigen zijn ook al tevreden met minder dan dat. Je eindselectie zou een variatie moeten zijn tussen, close-ups, full scene en details. Wanneer het over nabewerking gaat, raden we je aan om het simpel te houden en Lightroom te gebruiken of soortgelijke programma’s.

Als je heel veel aan een foto moet veranderen of editen, neem ze dan niet op in je selectie. Als je erachter komt dat je steeds dezelfde elementen moet fixen in je foto’s tijdens het editen, dan is dat een goede tip voor jezelf om te zien waar je de volgende keer op moet letten. Editen moet gaan over de afwerking van een foto en iets fixen bedenk je als laatste.

Een perfecte shoot voor jou en de peuter

Volg en vetrouw in jezelf als een creatief persoon en volg de peuter dat je wilt fotograferen. Ontwerp alles voor de peuter en je zal een geweldige en creatieve fotoshoot hebben waar iedereen meer van wil hebben.