Heftige religieuze beelden

Foto's van een ander paasfeest

Siem van Woerkom 286
In spanje geen chocolade eieren rapen met pasen, maar optochten met heftige beelden van het lijden van christus. Sony ambassadeur Gabor Erdelyi schiet er foto's.

Anders dan konijnen en brunch

In nederland staat pasen meestal synoniem met gourmetten, eieren zoeken en een brunch met de hele familie. Spanje viert deze week echter de Semana Santa. De Semana Santa is de in Spaanstalige landen gebruikte benaming voor de Goede Week, de week voor Pasen, die daar uitbundig wordt vormgegeven. In sommige andere katholieke landen worden in deze week veel religieuze beelden met paarse doeken afgedekt, de klokken zwijgen en het orgel blijft onberoerd. In Spanje en Zuid-Amerika daarentegen trekken processies uit die in een barokke vormgeving en met groots vertoon het lijden van Christus en Maria in de straten zichtbaar maken.

Malaga heeft een van de grootste vieringen

In Spanje gaat de Semana Santa gepaard met veel tradities, en vooral die in Andalusië genieten veel faam. Een goed voorbeeld is de viering van de Semana Santa in Sevilla, maar ook buiten Sevilla vinden vergelijkbare plechtigheden plaats, vooral in de hoofdsteden van de andere provincies van Andalusië, Huelva, Cádiz, Málaga, Córdoba, Granada, Jaén en Almería. Daarnaast hebben ook vele dorpen en kleinere steden hun eigen tradities, vaak met elk hun eigen bijzonderheden. De processies in Málaga onderscheiden zich door hun afwijkende paso's, daar Tronos genaamd, die veel groter zijn dan elders en door honderdvijftig Hombres del tronogedragen moeten worden.

Inspirerende beelden

Sony Ambassadeur Gabor Erdelyi maakte bovenstaande foto's in Malaga. Hij heeft dit jaar de mogelijkheid om er de hele week aanwezig te zijn. 'Ik heb me goed ingelezen in het onderwerp en bestudeerd hoe het er elk jaar ongeveer aan toe gaat, dus ik durf wel te zeggen dat ik goed voorbereid was.' Wat hem het meest aansprak waren de gigantische beelden die door de straten gedragen werden; 'Het is bizar om te zien dat mensen beelden dragen die soms wel 2 a 3 ton wegen. Hier gebruiken ze dan natuurlijk ook wel zo'n 50 mensen voor, maar het is nog steeds ongelofelijk imposant.' 

Alle beelden van Gabor Erdelyi. Meer beelden zijn hier te vinden. 

Iets meer traditioneel: Maak een toffe lentefoto van eieren

 

afbeelding van Siem van Woerkom

Siem van Woerkom | Content Editor

Bekijk alle artikelen van Siem