Foto’s exporteren voor Facebook

Amy Schutte 485
Veel fotografen delen hun foto’s graag op Facebook. Dit sociale medium staat er echter om bekend dat het foto’s sterk comprimeert. De foto die je uploadt is niet altijd meer mooi.

Het is een vaak gehoorde klacht: op de computer ziet je foto er uitstekend uit, maar op Facebook zijn de kleuren anders, hij lijkt onscherp of de afmetingen zijn raar. Hoe komt dat en vooral, hoe voorkom je het?

Compressie  

Omdat Facebook zo’n groot platform is, dat al die foto’s die iedereen in de wereld uploadt op moet slaan, zit er een bepaalde maximale grootte aan de foto’s die je erop plaatst (max 100kB). Wanneer je een foto wil plaatsen die groter is, maakt Facebook de foto kleiner zodat je deze alsnog kunt plaatsen. Dat doen ze door middel van compressie; de foto wordt als het ware in een iets kleiner jasje geduwd. Dat gaat ten koste van kwaliteit. Soms zie je daar nauwelijks iets van, maar soms maakt het je foto veel minder mooi. Terwijl je die juist wilde delen, misschien omdat je er trots op was.

Bestandsgrootte voor Facebook

Facebook geeft zelf aan dat gewone foto’s 720px, 960px of 2048px breed mogen zijn. Omslagfoto’s worden 851px bij 315px. De bestanden mogen niet groter dan 100kB zijn, en het beste is om een sRGB kleurprofiel te kiezen.

Foto exporteren voor Facebook met Lightroom

Om je bewerkte foto op te slaan voor gebruik op Facebook, moet je in Lightroom de ‘exporteren’ functie gebruiken (bestand > exporteren). Wanneer je deze aanklikt, verschijnt er een venster dat in het begin wat ingewikkeld kan lijken. Maar we helpen je.

  • Vertel Lightroom eerst waar je de foto wil opslaan. Bij de export locatie kun je een map kiezen, standaard staat deze ingesteld op dezelfde map als de originele foto. Je kunt ook een nieuwe map aanmaken. Als je meerdere foto’s in één keer wilt opslaan voor Facebook is het misschien handig om deze allemaal bij elkaar in een nieuwe map te zetten.
  • Kies de bestandsindeling. Meestal is dat Jpeg, omdat dit de meest gangbare is. Je kunt geen RAW bestanden uploaden op social media. Heb je tekst in je foto’s geplaatst? Overweeg dan Png, want in teksten zie je de kwaliteitsvermindering in Jpeg sneller
  • Onder de bestandsindeling vind je ook de keuze voor kleurprofiel. Facebook raadt sRGB aan, dus die kun je daar selecteren.
  • Daaronder vind je bestandsgrootte. Hier kun je de bestandsgrootte invullen. Vul voor de lange rand 2048 in, of minder. Lightroom kiest dan zelf de korte zijde, zodat de aspect ratio bewaard blijft.

Beter om het zelf te doen

Als het goed is, hoeft Facebook nu geen compressie meer toe te passen; je hebt dit zelf al gedaan in Lightroom. Overigens geldt dit ook voor foto’s die je wil versturen met Messenger. Je hebt het resultaat beter in de hand, waar je anders overgeleverd bent aan de compressie van Facebook. Een goed idee om het zo te doen dus!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy