Fotografie hoeft niet perfect te zijn

Fotografie hoeft niet perfect te zijn

Liesbeth Wesdijk 304
Moet elke foto perfect zijn of mag je jezelf ook creatieve mislukkelingen permitteren? Bekijk het zelf in deze filosofische video.

Fotograaf Ian Wong neemt ons mee op reis in Hong Kong. In plaats van ons te onderrichten over apparatuur en techniek, vertelt hij liever over het emotionele proces wat achter een foto schuilt.

 

 

Moeten foto's perfect zijn? Wanneer je voor een opdracht voedsel moet fotograferen, dan wil je uiteraard dat het eruit ziet om onmiddellijk op te eten. De salade moet er fris en groen uitzien, het vlees sappig. Ook een bruidsreportage moet uiteraard perfect zijn, het bruidspaar maakt tenslotte maar één keer in hun leven deze dag mee. Maar foto's kunnen ook kunst belichamen. En dat hoeft helemaal niet perfect te zijn. Het gaat er om wat jij in een bepaald beeld ziet. En je kijkers zien misschien weer heel iets anders in die foto. Kunst is irrationeel en suggestief en een bewogen foto kan daar diepte aan geven.

Het gaat er om wat jij wilt laten zien in een foto, en als dat lukt, is de foto perfect. Heb jij, net als Johan Wolfard een bijzondere foto gemaakt die je met ons wilt delen? Plaats hem dan in onze lezersgallery. Hier kun je meer lezen over fotografie en artisticiteit.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth