Fotograferen in de herfst

Amy Schutte 442
Ondanks het mooie begin van de zomer is het nu weer ouderwetsch rotweer. Daar komt in ons vlakke land ook regelmatig harde wind bij kijken. Kun je dan gewoon fotograferen?

Het antwoord is: ja! Maar het is wel handig als je je er enigszins op voorbereid. Natuurlijk hebben we tips, zodat je de eerstvolgende storm of stevige bries niet thuis uit hoeft te zitten.

Zorg voor een stevig statief

Als je landschapsfotografie gaat doen, wat in harde wind te gekke onderwerpen kan opleveren, gebruik je waarschijnlijk een statief. Sowieso is het lastiger om je handen stabiel te houden in een storm. Wind, vooral wanneer de beaufort krachten flink oplopen, heeft de eigenschap dat het dingen omgooit. Ook jouw statief, met je dure camera en objectief erop. Ook als je een stevig, zwaarder statief hebt, is het niet onmogelijk dat deze omgeblazen wordt. Houd daar rekening mee en houd je camera (met statief) bij voorkeur steeds vast. Je statief is het stabielst op de laagste stand, zonder de poten uit te schuiven, dus kijk of je daarmee uit de voeten kunt. Verzwaar het statief eventueel met zandzakken of je cameratas, vaak zit er een haak aan de middenkolom. Bij twijfel kun je het risico beter niet nemen, en beter uit de hand fotograferen. Zorg zelf ook dat je stevig staat, want een harde wind ruk kan ook jouw balans verstoren. Leun bij voorkeur ergens tegenaan, zodat het gemakkelijker wordt om je handen stil te houden.

Gebruik de beeldstabilisator

Het is erg moeilijk om zelf helemaal stil te staan als de wind aan je trekt, en zelfs je statief zal waarschijnlijk een kleine zwaaibeweging maken. Het gebruik van de beeldstabilisator, als je die hebt, helpt je in dat geval. De camera of het objectief compenseert de beweging, waardoor je alsnog een scherpe foto kunt maken. Lees hier hoe de beeldstabilisator werkt.

Wind: stof en zand

Wind neemt doet stof opwaaien, en trouwens ook zand. En dat is niet goed voor je apparatuur. Zand kan tussen de bewegende delen van je camera of objectief (of statief) gaan zitten, zoals de zoomring, en is moeilijk weg te krijgen. Gebruik een regenhoes om je spullen te beschermen. Heb je die niet? Improviseer er dan één door een stevige plastic tas om je camera te doen. Maak een opening bij de lens en plak eventueel de tas daar vast met tape, om te voorkomen dat het plastic in beeld gaat wapperen. Stop al je spullen steeds direct terug in de tas en doe de tas tussendoor dicht. Bij thuiskomst is het een goed idee om alle spullen schoon te blazen met een blaasbalgje.

Maak wind je onderwerp

Nu weten we dat het mogelijk is om tijdens harde wind op pad te gaan, maar hoe brengen we het in beeld? Er zijn twee mogelijkheden om met beweging door wind om te gaan. Met korte belichtingstijden kun je objecten ‘bevriezen’. Denk aan hoge golven die tegen de stenen omhoog spatten of bomen die schuin staan door de harde wind. Met een korte belichtingstijd kun je deze onderwerpen vangen op een wijze die alleen door de wind mogelijk is gemaakt. Een ‘bevroren’ golf hoog boven de rotsen uit geeft duidelijk de sfeer weer van harde wind en een onstuimige zee. Met lange sluitertijden kun je bewegende onderwerpen vervagen, wat dynamiek en de suggestie van beweging geeft. Dit kun je bijvoorbeeld in de praktijk brengen op vormen in graanvelden door de wind, of bewegende takken van bomen. Gebruik een stevig statief, bij voorkeur één die je in de grond kunt verankeren. Zo niet, zorg dan dat deze in elk geval anderhalf keer het gewicht is van de camera met objectief. In elk geval bij harde wind. Voor het kiezen van de goede sluitertijd kun je het beste wat experimenteren, het is ook afhankelijk van de brandpuntsafstand van het objectief. Bij een te korte sluitertijd bevries je de beweging terwijl bij een te lange sluitertijd de beweging overgaat in een vormeloze waas waarbij de elementen niet meer te onderscheiden zijn. 

Weer of geen weer, als fotograaf kunnen we overal het beste van maken. Ook van een stevige wind.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy