Fotograferen met neon

Fotograferen met neonborden

Zsarisse Knol 217
De meest fotogenieke steden hebben iets gemeen, namelijk neonlichten en neonborden. Denk aan New York, Las Vegas, Hong Kong en Londen. Fotografen over de hele wereld worden aangetrokken tot het licht, maar hoe leg je deze lichtgevende borden goed vast? Wij helpen je.

Om een foto van neonborden interessant laten lijken heb je meer nodig dan een interessante hoek. Soms heb je een voorwerp nodig om je shot wat meer aantrekkelijk te maken. Probeer eens de reflecterende kant van een CD dicht bij je lens te houden. Je zal waarschijnlijk wat rond moeten spelen met de goede hoek van de cd, maar als je hem eenmaal in de goede positie hebt, dan krijg je zoveel kleur in je beeld. Het zal de lege ruimtes in je foto opvullen.

Wanneer je portretfoto’s aan het schieten bent van een model voor een neonlicht, vraag dan of ze een bril willen dragen. Het licht van de omgevende neonborden zal op de bril reflecteren wat een super spannend effect geeft! 

Technische details bij neonborden fotograferen

In tegenstelling van de duisternis in de omgeving, steken de neonborden super helder af. Het kan verleidelijk zijn om de belichting te verhogen. Doe het niet, want dan raken de hoge lichten in je foto (de neonborden in dit geval) overbelicht!  Belicht liever iets onder, en breng de details in de schaduwen later terug in de nabewerking. Het is in de regel namelijk nog steeds makkelijker om details uit schaduwen te halen dan uit hoge lichten.  Wat je ook kunt doen is een HDR maken. Dan neem je minstens drie foto's met verschillende belichtingen en plaats je deze later over elkaar heen.

LEES OOK: Zo verbeter je je concertfoto's

Doe goed onderzoek in de omgeving

Ga van tevoren op zoek naar jouw favoriete spot. Vooral in Aziatische steden met zakelijke districten, is het aanbod in neonborden extreem groot. Wees niet bang om de minder bekende gebieden, zoals vissersdorpen en kleine restaurants op te zoeken. Zo kom je thuis met plaatjes die niemand anders heeft.