Fotograferen met fel zonlicht

Fotograferen met fel zonlicht

Liesbeth Wesdijk 698
Het is niet ideaal, maar soms kom je er niet onderuit: fotograferen terwijl de zon heel fel schijnt. Wat te doen? We geven je tips.

Direct, fel zonlicht geeft harde schaduwen, waarbij je zeker bij portretfotografie details ziet die je liever niet op je afbeelding zou willen zien zoals 'wasbeerogen' oftewel schaduwen onder de ogen en harde lijnen. Probeer dus het fotograferen in fel zonlicht te voorkomen,maar als dat niet kan, maak dan gebruik van onderstaande tips.

Belichten

Stel je belichting af op het gezicht van je onderwerp. Hierdoor zal de achtergrond waarschijnlijk overbelicht zijn, maar dat is niet anders. Als je je belichting namelijk op het geheel afstelt, zal je model te donker worden.

Meerdere posities en hoeken

Probeer zoveel mogelijk foto's te maken vanuit diverse posities en hoeken. Loop om je model heen, hoog, laag. Jouw kleinste verandering ten opzichte van je onderwerp geeft al een heel andere lichtinval.

Zon van achteren

Ook niet ideaal, maar een stuk beter dan foto's maken van een model welke met dichtgeknepen ogen vanwege de zon in de camera kijkt. En tegenlichtfoto's hebben hun geheel eigen sfeer.

Vind of maak schaduw

Misschien is het mogelijk om zelf schaduw te creƫren met behulp van een reflector of een paraplu, ook bomen en gebouwen lenen zich hier goed voor. En als er dan echt niks voor handen of in de buurt is, probeer dan je eigen schaduw te gebruiken. Dit is alleen mogelijk als je onderwerp kleiner is dan dat je zelf bent natuurlijk. Maar wees creatief!

Pas op voor zogenaamde 'hot spots'

Hot spots zijn vlekken zonlicht, van zonnestralen die b.v. tussen gebladerte door schijnt. Deze zorgen voor overbelichte plekken in je foto.

Reflecteer het licht

Gebruik een reflector (en dat kan ook een natuurlijke zijn) om het licht naar je onderwerp te laten kaatsen zodat je geen vervelende schaduwen krijgt in het gezicht. Een lichte, opvouwbare schaduw is al voor heel weinig geld te koop. Met een natuurlijke reflector bedoelen we b.v. een witte muur. Als je daar je model naast zet, zal het licht mooi gereflecteerd worden.

Dus, ook al schijnt de zon fel, er zijn best wel mogelijkheden om toch goede foto's te maken. Lukt het niet met bovenstaande tips, wees dan nog creatiever en maak high key foto's of foto's met expres veel contrast. Een mooi voorbeeld van veel contrast in een portretfoto zien we in onze lezersgallery met een foto van Nicky Vivien Roding. Heb jij ook een mooie foto gemaakt, plaats hem dan ook in onze gallery.

afbeelding van Liesbeth Wesdijk

Liesbeth Wesdijk | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Liesbeth