Fotograferen: liever alleen of in een groep?

Amy Schutte 551
Fotografie kun je helemaal in je eentje doen, tenzij je hele grote shoots gaat plannen en er meerdere handjes nodig zijn. Maar je kunt er ook voor kiezen om als groep aan de slag te gaan.

Het is één van de vragen des levens, en het antwoord zal per individu verschillend zijn: alleen of samen? Het antwoord heeft te maken met karakter, ervaring, mate van comfort in de omgeving van anderen, etc. Dit geldt ook voor fotografie. Per fotograaf zal het verschillend of ze liever alleen te werk gaan, of juist in groepsverband. Misschien zullen sommigen niet eens perse één antwoord kunnen kiezen.

Daarom kunnen we die vraag ook niet voor je beantwoorden. Wel kunnen we je uitleggen wat de voordelen zijn van beide.

Solo:

  • Je eigen schema bepalen. Heel vroeg op pad gaan om de blauwe en gouden uren in de ochtend mee te pakken. Maar bedenk je je ‘s ochtends, omdat het regent, je vergat je batterij op te laden of je bent erg moe, dan is dat jouw keuze.
  • Bepalen waar je heen gaat. Als je een leuke plek hebt uitgezocht, maar je halverwege bedenkt dan kan dat gewoon. Zonder overleg, zonder tegengas.
  • In je eigen (fotografie-) wereldje raken. Soms kom je, in je eentje, helemaal in de fotografie modus. Je ziet ineens overal goede onderwerpen, weet direct welke hoek je gaat kiezen en hebt duidelijk in je hoofd wat je wilt. En het lukt ook nog. Om in die zone te geraken, is het handig om niet afgeleid te worden. En dat brengt ons op het volgende punt.
  • Je raakt minder snel afgeleid. Je kunt je volledig concentreren op het fotograferen en uitproberen van nieuwe hoeken, composities en standpunten.
  • Er staat niemand in de weg. Als je met meerdere fotografen naar een plek gaat, heb je er al snel één in je kader te pakken. Tenzij je voor macro gaat, en er voldoende onderwerpen in de nabije omgeving te vinden zijn.
  • Je hoeft je niet te generen. Niet iedereen zal hier last van hebben, maar soms maak je een foto en denk je; hoe heb ik nou dat tegenlicht over het hoofd kunnen zien? Waarom is die lelijke achtergrond me niet opgevallen? Wanneer je met anderen fotografeert, ben je je soms ook bewust van het feit dat zij jouw fotografie gedrag ook zien, en daar misschien wel een mening over hebben. Dit kan je wat onzekerder maken, waardoor je misschien bepaalde experimenten achterwege laat, en dat is zonde.

Als groep:

  • Kennis delen. Twee weten meer dan één, en meer dan twee weten nog meer. Als je dus ergens tegenaan loopt, een technische vraag bijvoorbeeld, kun je het anderen vragen en waarschijnlijk je vraag direct beantwoord zien.
  • Inspiratie. De benadering van anderen kan je heel eenvoudig aan een boel inspiratie helpen. Misschien gaan ze voor andere hoeken, objectieven of een ander soort techniek.
  • Meer apparatuur. Als je mede-fotografen hetzelfde merk camera hebben, kun je wellicht zelfs objectieven uitwisselen. Ook geeft het je de kans om eens een ander statief, flitser of bijvoorbeeld afstandsbediening te proberen. Of een heel andere camera. Iedereen in de groep heeft spullen dus maak daar gebruik van.
  • Foto’s beoordelen. Je eigen foto’s beoordelen is leuk, maar soms ook moeilijk. De ‘verse’ blik van een ander kan enorm helpen om je foto’s naar een hoger niveau te tillen.
  • Je kunt model staan voor elkaar. Soms is een foto gewoon sterker met een persoon er in.
  • Veiligheid. In principe ben je natuurlijk op de meeste plekken relatief veilig, zeker in Nederland. ‘s Nachts kan dat wat anders zijn, of in elk geval anders aanvoelen. Ook in het buitenland, of wanneer je bijvoorbeeld Urbex foto’s gaat maken is het veiliger om met een groep op pad te gaan.

Nogmaals, wij kunnen je niet vertellen wat beter voor jou is. Het ligt ook aan het soort fotografie dat je doet, voor het besluipen van dieren voor wildlife is een groep bijvoorbeeld helemaal niet handig. Wat we je wel aan kunnen raden is om eens wat anders te doen dan normaal, stap eens uit je comfortzone. Daar komen vaak goede resultaten uit, dus het zeker de moeite waard.

 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy