Fotograferen in de zomer - over licht en voorbereiding

Redactie digifoto Starter 1634
Het is zomer! En dat merk je aan de temperaturen. Met een beetje mazzel kunnen we deze zomer lekker vaak de deur uit. Hoe haal je dan het maximale uit je foto's?

Een lekker zonnetje bij het fotograferen is heerlijk. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je foto's er wel eens heel anders uit kunnen komen te zien dan je had gedacht. Een fel zonnetje doet namelijk heel wat met het licht. Je krijgt heftige contraten, zware schaduwen en overbelichte delen van je foto. Dat is geen probleem, tenminste als je jezelf erop voorbereidt. In dit artikel een paar tips. 

Neem niet teveel spullen mee

Het kwik kan in de zomer lekker oplopen, en warmterecords worden elk jaar gebroken. Geen weer om met een overvolle tas met zware spullen rond te sjouwen. Hoe weet je nu wat je mee moet nemen? Kijk eens bij de Exif gegevens van de foto’s die je het laatste jaar hebt genomen. In Lightroom kun je hiervoor de Metadata filter gebruiken. Je ziet snel welk objectief of objectieven je het meeste gebruikt. Laat de rest thuis, tenzij je met een bepaal doel op pad gaat waar je een ander soort apparatuur voor nodig hebt. Neem ook alleen een statief mee als je die daadwerkelijk van plan bent te gebruiken. 

Houd rekening met de richting van de zon

De zon beweegt iedere dag hetzelfde, dus als je al een plan hebt kun je gemakkelijk uitzoeken wanneer de zon uit een bepaalde hoek invalt. Voor portretten kun je beter de schaduw opzoeken. Zorg dat de zon niet recht achter jou is, want dan zal je model gaan knijpen. Voor landschappen is zijlicht erg mooi, dat geeft diepte aan het beeld.

Gebruik het harde licht in de zomer

Er wordt ons vaak afgeraden om op een zonnige dag tijdens de middaguren te fotograferen, omdat het licht dan te sterk en te hard is. Zonde, want dan is het net lekker buiten. Moet je dan je camera maar thuislaten op dat tijdstip? Welnee. Maak er juist gebruik van, door te zoeken naar foto’s waarbij een hard contrast goed werkt. Foto’s met veel lijnen en patronen, zoals stadsfoto’s of architectuur bijvoorbeeld. Of probeer eens abstractie.

Controleer het licht

Je kunt natuurlijk ook proberen het licht naar je eigen hand te zetten. Dat kan al zo eenvoudig zijn als de schaduw van een afdakje opzoeken. Is er niets in de buurt? Misschien kun je een witte partytent opzetten, of een dun wit laken gebruiken om het harde zonlicht te verspreiden. Een reflectiescherm kan de schaduwen wat invullen, om het contrast minder groot te maken.

Lees ook: Zonsondergang fotograferen? Niet zonder deze 7 tips!

Een ND filter, juist in de zomer

Soms is het licht gewoon erg hard, en zit je bijvoorbeeld aan een kleine diafragmaopening vast terwijl je die juist groter wilde houden. Of je wilt met lange sluitertijden werken, vaak is dat bij veel licht niet mogelijk. Dan kun je ervoor kiezen om een ND filter te gebruiken. Deze schroef je op de voorste lens en houden het licht tegen, waardoor je wel voor langere sluitertijden kunt kiezen.

Er zijn genoeg mogelijkheden om in de zomer te fotograferen. Bescherm je spullen tegen extreme hitte en zorg natuurlijk ook goed voor jezelf. Zonnebrandcrème is geen overbodige luxe, en misschien is een hoed of een petje ook een goed idee.

Lees ook: De beste manier om foto's uit te zoeken?

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie