Fotograferen door een hek

Amy Schutte 300
Wanneer je naar de dierentuin, de kinderboerderij of bijvoorbeeld een luchthaven gaat, staan er vaak hekken in de weg. Die hoeven een goede foto echter niet te belemmeren!

Ook door een hek kun je uitstekende foto’s maken. Zeker met deze tips.

Ga dichtbij

Laten we uitgaan van een traliehek, of gaas. Door een muur heen wordt het fotograferen immers wel erg lastig. Wanneer er een hek staat tussen jou en je onderwerp, is het zaak om de voorste lens zo dichtbij het hek te houden als je kunt. Ieder objectief heeft een minimale scherpstelafstand. Dat betekent dat je niet kunt scherpstellen op iets dat heel dichtbij je lens is. Tenzij je gebruik maakt van een macro objectief, maar voor macro onderwerpen zul je niet met hekken te maken krijgen. Hierdoor gaat je autofocus niet zoeken. Bovendien is de ruimte tussen het gaas of de afzonderlijke tralies misschien wel groot genoeg om helemaal niet voor de lens te komen.

Handmatig scherpstellen door het hek

Wanneer delen van het hek wel voor je lens zitten, kan het zijn dat je autofocus in de war raakt. Je wil het onderwerp áchter het hek scherp hebben, niet het hek zelf. Dus daar moet de focus liggen. Wanneer je autofocus gaat ‘zoeken’, of om dit bij voorbaat al te voorkomen, is het een goed idee om op handmatige focus over te schakelen.

Gebruik een grote diafragma opening

Met een grote diafragma opening, heb je een kleinere scherptediepte. Dat betekent dat een klein deel van je foto scherp is. Als de scherpte van je foto dan op het goede punt ligt, valt het hek dus niet binnen het scherptevlak. Gemakkelijker om de aandacht naar het onderwerp te trekken dus, en het hek weinig aandacht in je foto te geven.

Gebruik een zoom objectief

Wanneer je inzoomt, wordt de kijkhoek kleiner. Dit vergroot je onderwerp, wat sowieso handig is. Onderwerpen die door een hek te bekijken zijn, zijn immers vaak niet zo heel dichtbij. Doordat je de kijkhoek verkleint, wordt het ook makkelijker om het hek buiten je kader te laten vallen. Zo werk je tussen de tralies of openingen in het gaas door.

Neem het hek mee in je compositie

Lukt het je niet om het hek buiten beeld te laten? Misschien omdat het heel fijn gaas is? Maak er dan gebruik van. Lijnen en patronen werken vaak heel goed voor je compositie, en laat een hek nu vaak net keurig netjes symmetrisch zijn opgebouwd. Kun je er echt niet omheen? Gebruik het dan!

Het kan soms ontmoedigend zijn, wanneer je foto’s wil maken maar er zit een hek in de weg. Maar houd moed, want het is zeker mogelijk om te gekke foto’s te maken door een hekwerk!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy