Fotograferen deze winter? Wij geven je tips

Lisa van Acquoij 476
De winter kan een mooie tijd zijn om naar buiten te gaan en schitterende foto's te maken voor je portfolio. Door sneeuw kan een landschap er heel anders uit zien dan wat je normaal ziet. In dit artikel komen wat tips voorbij om je een beetje op weg te helpen bij winterfotografie.

Sneeuw kan je lichtmeter van slag maken

Een van de moeilijkste uitdagingen bij het fotograferen van een winterbeeld is de juiste belichting. Door het witte landschap denkt je camera al snel dat de foto overbelicht is, waardoor hij hem gaat onderbelichten. Hierdoor kunnen je foto’s heel erg tegen gaan vallen bij thuiskomst. Het is slim om daarom je camera manual in te stellen en je lichtmeter op spotmeting te zetten. Hierdoor kijkt de camera alleen naar het punt waar hij op scherp stelt.

Gebruik een filter

Bij winterfotografie is het ook handig om een polarisatie filter te gebruiken. Hierdoor word je lucht een stuk donkerder en krijg je de typische blauwe lucht. Ook zorgt dit filter voor meer details in je lucht zoals wolken en kleur.

Focus problemen

Omdat er vaak in sneeuwachtige fotos weinig contrast zit kan het zijn dat je bij winterfotografie moeite krijgt met de autofocus van je camera. Raak niet in paniek, dit is normaal. De lens kan geen punt vinden in het beeld waar hij genoeg contrast heeft om scherp te stellen. Het is slim om, wanneer je fotografeert met vallende sneeuw, de camera om te zetten van auto focus naar manual focus. 

Batterijen in de winter

Batterijen verliezen energie bij een hele lage temperatuur. Het fotograferen in de sneeuw kan daarom moeilijk worden. Gelukkig maakt de techniek snelle sprongen en zijn er tegenwoordig speciale batterijen die goed tegen koud weer kunnen. Hou hier dus van te voren rekening mee.

Persoonlijke veiligheid

Een van de belangrijkste tips die wij mee kunnen geven, let op je eigen veiligheid! Zorg dat je jezelf goed stabiel kunt voortbewegen en kleed jezelf goed aan tegen de kou. Probeer jezelf in meerdere laagjes te kleden en zorg voor wanten waarbij je vingers vrij kunnen bewegen. Sneeuwschoenen zorgen er niet alleen voor dat je voeten niet bevriezen, maar ook dat je niet snel gaat glijden over het ijs.

Ga er voor!

Laat deze dingen je niet tegenhouden om niet er op uit te gaan. De winter kan mooi en fassinerent zijn en het zou jammer zijn als je dit niet vast legt. Als je van te voren stil staat bij deze tips, dan komt dat helemaal goed met jouw winterfoto’s! Post je ze in onze galerij als het gelukt is?

Hier een hele mooie winterfoto van Iris Waanders

Zelf aan de slag? Doe dan mee met onze winterfotografiewedstrijd!

afbeelding van Lisa van Acquoij

Lisa van Acquoij | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Lisa

afbeelding van Ardaskar

fassinerent is fascinerend ;-)

Bedankt voor de fotografietip!