Fotografeer met kerstlichtjes

Fotografeer met kerstlichtjes

Zsarisse Knol 387
Dromerige en betoverende foto’s met kerstlichtjes, je hebt ze vast wel eens voorbij zien komen. Wil je ze zelf maken? Dan hebben we hieronder een aantal tips voor hoe je het best met kerstlichtjes kan werken voor dat mooie bokeh-effect.

Bepaal je kerstlichtjes

Je zal als eerste moeten bepalen wat voor lichtjes je wilt gaan gebruiken. Dit kan variëren tussen je klassieke warme witte kerstlichtjes of in meerdere kleuren. Ook kun je kiezen voor ledstrips of draagbare lichtjes. Die laatste werken met batterij en zijn dus erg handig onderweg. Je zou ook nog gebruik kunnen maken van de ouderwetse regenboogkleurige keramische bollen. Wel een beetje oppassen als je met deze lichtjes fotografeert, want de bollen kunnen heel heet worden. Wees dus voorzichtig met het schieten hiermee, maar de variatie aan kleur in deze bollen komen heel mooi in beeld. Hoe meer kleur je in je foto hebt, hoe meer je ermee kan spelen in de nabewerking.

Welke look willen we bereiken

De meeste fotografen die met kerstlichtjes fotograferen, gaan vaak met een betoverend beeld in hun hoofd aan de slag. Gebruik een prime van 35mm en een diafragma van f/1.4. Met een groot diafragma zoals f/1.4  valt er meer licht op je sensor.

Schiet in RAW

Als je in RAW schiet, dan kan je je foto later ontwikkelen naar een beeld met hogere kwaliteit. Dit komt omdat je meer data binnenkrijgt dan met een JPG.  Vooral bij foto's waarin je nog veel moet of wil nabewerken, zoals met kerstlichtjes, is het handig als deze mogelijkheid bestaat. Zo heb je nog tot lang na het fotograferen zelf de controle over bijvoorbeeld de witbalans, het contrast en de scherpte. 

LEES OOK: Silhouet fotografie, zo doe je dat

De nabewerking

Iets wat fundamenteel kan zijn bij het maken van zo’n wonderlijk beeld met kerstlichtjes, is het dupliceren van verschillende licht reflecties en bokeh in twee gedeeltes van de foto, waar het niet hoort. Het kan je foto meer laten opvallen en helpen bij je algemene compositie. Pas wel op dat je niet te ver gaat, want zodra het opvalt dat het is nabewerkt, zal het er minder mooi uit zien. 

Om dat te voorkomen, is het eerste wat je moet doen, je foto dupliceren. Dit kan helpen om een ‘before’ foto te hebben waar je terug op kan kijken, maar het kan je ook redden als je te ver bent gegaan. Gebruik vervolgens de lasso-tool in Photoshop en selecteer een fragment van kerstlichtjes van diezelfde shoot of van andere shoots. Vanaf daar kan je spelen met de plaatsing en het vermengen van de kleuren met elkaar, om je gewenste effect te creëren. Wacht nog even met je kleurencorrectie totdat je klaar bent met het dupliceren van de lichtjes, daarna kun je de foto makkelijker tot een geheel laten smelten.