Fotografeer je huisdier met deze 8 tips!

Redactie 2160
Huisdieren zijn een dankbaar onderwerp voor de fotograaf. In dit artikel vind je tips over hoe je je huisdier het beste kunt vastleggen.

#1. Gebruik natuurlijk licht

Natuurlijk licht heeft altijd de voorkeur. Als je gaat fotograferen met flits, dan heb je de kans dat je rode ogen krijgt of dat het dier bang wordt. Je voorkomt harde schaduwen en zelf vind je het denk ik ook niet fijn als je steeds in je gezicht geflitst wordt. Probeer dus naar buiten te gaan met je huisdier of fotografeer je huisdier bij een raam. Dat geeft vaak erg mooi licht!

#2. Hou de ogen scherp

De ogen zijn het belangrijkst bij het maken van een portret. Jouw aandacht gaat tenslotte meteen uit naar de ogen dus die moeten goed scherp zijn en niet bijvoorbeeld de neus van de hond. Let daar dus goed op.

#3. Ga zelf naar je huisdier toe

Het is erg belangrijk dat je huisdier zich op zijn gemak voelt, dus in plaats van hem te dwingen naar je toe te komen ga je naar hem toe. Het belangrijkste is om naar zijn niveau te gaan. We weten allemaal hoe een hond er van bovenaf uitziet, zo zien we ze altijd. Laat zien hoe zij de wereld zien! Ga op de grond zitten of op je buik liggen en onthoud dat je vanuit zijn ooghoogte of lager schiet.

Dierenfotografie (2)

#4. Leg het karakter vast

Jij kent je huisdier als geen ander en jij kent dus het karakter van het dier. Dit kan in je voordeel werken, want jij kan je huisdier zo fotograferen dat het karakter van het dier in de foto te zien is, of dat nu stoer of schattig is. Dit is dan ook de kracht van de foto, omdat het persoonlijkheid krijgt.

#5. Pak je macro- of zoomlens

Door in te zoomen op het dier kan je mooie detailshots maken van bijvoorbeeld de vacht of de snorharen. Daarnaast wordt een portretfoto vaak gefotografeerd met een zoomlens vanwege het perspectief. Dit geldt ook voor dieren.

#6. Verras ze!

Een van de moeilijkste dingen is om je huisdier stil te houden. Een eenvoudige truc is om hem rustig te laten spelen en, als je eenmaal alles klaar hebt, iemand je huisdier te laten roepen. Dit zal hem verrassen en zijn aandacht trekken en je hebt een paar seconden om hem vast te leggen in een mooie en waakzame houding.

#7. Wees geduldig

Geduld is een schone zaak, want zoals ik eerder zei laat een dier zich niet dwingen. Als je hond enthousiast is en lekker rond rent, wacht dan even tot ie is uitgeraasd. Dan zal ie daarna lekker tot rust komen.

Dierenfotografie

#8. Experimenteer

Je huisdier hoeft niet altijd stil te zitten voor een goede foto. Je kunt ook foto's maken wanneer je huisdier aan het spelen of aan het rondrennen is. Je camera kan dat tenslotte met de juiste instellingen vastleggen. Daarnaast kan je zelf kiezen voor een aparte compositie, voor een andere aanpak en zoveel schieten als je wil en vergeet vooral niet te genieten.

Heb jij ook nog een tip die je wilt delen? Deel het in de reacties!

afbeelding van Redactie

Redactie digifoto Starter | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Redactie