Fotografeer de nazomer

Amy Schutte 1012
Het staartje van de zomer nadert, dus de dat betekent dat veel fotografen zich alweer op gaan maken van het fotograferen van mooie herfstkleuren. Maar niet te snel, want de nazomer biedt fantastische mogelijkheden voor fotografie. Gewoon in eigen tuin of het park.

Vlinderstruik

De late zomer is de bloeiperiode van de vlinderstruik. Deze plant met meestal paarse of witte langwerpige bloemen, groeit erg goed in Nederland en is meestal al snel behoorlijk groot. De bloemen alleen al zijn fantastische onderwerpen voor fotografie, probeer het maar eens met een macrolens. En als je die toch op je camera hebt zitten, kun je je lol op want deze plant trekt ongelofelijk veel insecten aan. Bijen, wespen (daar hebben we er genoeg van) en natuurlijk zijn naamgever vlinders, zijn hier tot aan oktober nog te vinden.

Libellen

Ook de libellen laten zich in de late zomermaanden nog genoeg zien. Vooral heidelibellen zijn gemakkelijk te vinden in de nazomer en zelfs in het najaar. Deze soorten staan erom bekend dat ze gemakkelijk te benaderen zijn met een camera. Libellen hebben hele grote ogen, dus zorg dat je daarop scherpstelt. Een foto heeft vaak de meeste impact als de libel in de camera kijkt, dus probeer een goede hoek te kiezen. Libellen moeten opwarmen door de zon, dus net na zonsopgang zijn ze het beste te fotograferen, omdat ze dan langzamer bewegen. Datzelfde geldt voor de twee uren voor zonsondergang. Midden op de dag zijn ze het meest actief, dus dan kun je je beter op iets anders richten. Libellen hebben vaak mooie kleuren. Dat, samen met hun lange lijf dat automatisch zorgt voor een zichtlijn in de foto, maakt dat het goede onderwerpen zijn voor fotografie.

Dauw

Ook in de nazomer heeft de natuur vaak een mooie dauwlaag in de ochtend. Dus zet je wekker (gelukkig al iets minder vroeg) en ga eens in de vroege ochtend op pad. Net als de libellen zijn veel insecten ‘s ochtends vroeg nog weinig actief, dus je kunt ze dan beter fotograferen. Sommigen zijn zelfs bedekt met een laagje dauw, wat ook erg mooi is. Maar ook landschappen met dauw of planten en bloemen zijn erg mooi.

Wolken

Als je wijde foto’s maakt, voornamelijk bij landschappen, heb je te maken met wolken in je foto, Maar soms zijn de wolkenpartijen zo spectaculair, dat ze meer ruimte in je foto verdienen. Maak ze eens het onderwerp van je foto. Natuurlijk niet op een grauwe dag, als de lucht een egale kleur heeft, maar wanneer het net watten in de lucht zijn is het erg mooi. Ook een dreigende lucht is prachtig, en zet meteen de sfeer voor je foto. Gecombineerd met een plat, weids landschap is het bovendien oer-Hollands.

 

Natuurgebieden

Er zijn in elke provincie natuurgebieden te vinden, waar je je fotografisch hart op kunt halen. Van Galloway runderen tot Konikpaarden, herten en zelfs bevers: fantastische onderwerpen. Nu de scholen weer begonnen zijn zijn deze gebieden vaak minder druk bezocht, helemaal wanneer je in de gelegenheid bent om op een doordeweekse dag op pad te gaan. Natuurlijk zijn er vele waterpartijen in ons land te vinden, die langzaamaan weer vollopen. Veel trekvogels komen langs, dus een dagje bivakkeren aan de waterkant loont vrijwel altijd. Houd rekening met je onderwerp: kies een laag standpunt voor kleine dieren die op de grond zitten, zodat je op ooghoogte komt. Kies ook voor koeien en groot wild bij voorkeur ooghoogte, tenzij je een specifiek ander idee hebt. Veel geduld is belangrijk, en je sluiptechniek moet natuurlijk redelijk zijn! Dat, of een lange lens.

Straks biedt de herfst natuurlijk weer volop leuke mogelijkheden. Maar laten we de zomer nog niet te snel afschrijven, want er valt nog genoeg te halen op fotografie gebied!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy