Foto’s samenvoegen in Photoshop

Amy Schutte 254
Het kan enorm leuk zijn om verschillende foto’s met elkaar te combineren, zodat je bijvoorbeeld twee keer dezelfde persoon in één foto krijgt. Je kunt meerdere foto’s vrij eenvoudig samenvoegen, bijvoorbeeld in Photoshop.

Je kunt bijvoorbeeld iemand in de spiegel weergeven (maar dan in een andere hoedanigheid, of een sequentie laten zien. Foto’s samenvoegen is enorm leuk. Maar hoe doe je het?

Foto’s maken voor samenvoegen in Photoshop

Om je foto’s te kunnen I moeten ze goed gemaakt worden. Laten we ervan uitgaan dat je foto’s wil samenvoegen die in één setting gemaakt zijn, met personen (of een ander onderwerp) op verschillende plekken in het kader. Je ziet dit soort foto’s bijvoorbeeld veel bij een maansverduistering. Zoek je locatie uit en plaats de camera op een statief. Zorg dat deze stevig staat en dat je ‘m niet hoeft te verplaatsen tijdens het fotograferen. Maak je instellingen ofwel handmatig, of zet anders je camera op handmatig nadat de instellingen gekozen waren. Het is gek om verschillende foto’s samen te voegen met bijvoorbeeld een verschillende scherptediepte of verschillende belichting. Als je een afstandsbediening hebt, kun je die goed gebruiken. Zo verschuift je camera niet toch een heel klein beetje bij het afdrukken.

Foto’s samenvoegen in Photoshop

Nu kun je aan de slag met het samenvoegen van je foto’s in Photoshop. Importeer de foto’s elk in een eigen laag. Selecteer bestand > script > Bestanden laden naar stapel. Je neemt dan de optie geopende bestanden toevoegen. Gebruik ook de optie “probeer om bronbestanden automatisch uit te lijnen”, voor het geval één van je foto’s toch iets verschoven is. Zo zet Photoshop ze netjes over elkaar heen.

Laagmasker

Door middel  van een laagmasker kun je nu de delen van de foto’s selecteren die je zichtbaar wil hebben.  Van de bovenste laag of lagen zorg je dat alleen je onderwerp zichtbaar blijft en de achtergrond niet. Van de onderste laag wil je alles blijven zien omdat je hiervan de achtergrond gebruikt. Selecteer het penseel in de gereedschapskist of met de B toets. ) Gebruik de D-toets om zwart als voorgrondkleur en wit als achtergrondkleur in te stellen. Bovenin beeld kun je de instellingen van het penseel veranderen. Een grote diameter is handig voor het grove werk, als je fijner aan de slag gaat maak je deze kleiner. Een zachte rand is vaak ook fijn voor dit soort werk. 

Foto's samenvoegen door te gummen

Selecteer nu een laag in het lagenvenster en maak een nieuw masker door onderin het lagenvenster op het masker icoon te klikken. Gum met het penseel netjes over je onderwerp totdat deze weg is. et Ctrl+I draai je die selectie om en heb je je onderwerp ‘los’. Doe dit ook met de andere lagen, behalve met de onderste laag waar je alles van wil blijven zien.

Zo kun je zoveel foto’s samenvoegen als je zelf wil! 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy