Focus stacking in landschapsfotografie

Amy Schutte 512
Thomas Heaton is landschapsfotograaf. Hierover maakt hij video’s en in één van deze video’s gebruikt hij photo stacking.

Het gaat om deze video.

 

Heaton kreeg aan de hand van deze video veel vragen over focus stacking en hoe hij dat precies deed. Om dat duidelijk uit te leggen, hij is de beroerdste niet, maakte hij deze video.

Focus stacking is een manier om haarscherpe foto’s te krijgen. Het werkt een beetje hetzelfde als HDR, waarbij je verschillende foto’s met verschillende belichtingen samenvoegt. In focus stacking zet je je camera op een vast punt, waarschijnlijk op een statief. Je stelt steeds op een ander punt in het kader scherp en maakt daar iedere keer een foto van. Later voeg je deze foto’s samen, waarbij je alle scherpe delen gebruikt. Het resultaat is een haarscherpe foto, van een voorwerp op de voorgrond, tot het midden, tot de verre achtergrond.

Deze manier van fotograferen werkt goed bij landschappen waarbij je iets op de voorgrond wilt hebben. Zonder focus stacking zou het anders vrijwel onmogelijk worden om alles scherp te krijgen.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy