Firmware installeren, hoe en waarom?

Christel de Wolff 485
Je hebt het vast wel eens voorbij zien komen, een nieuwe firmware update voor een model camera of lens. Je kunt een bestandje downloaden op de website van de fabrikant, maar wat dan?

Sommige objectieven kunnen worden aangesloten op een zogenaamd docking systeem, dan hebben ze de body niet nodig om de firmware update door te voeren. Andere objectieven moet je aan de body plaatsen en die verbinden met een computer om de firmware te installeren.

Fotograaf en videomaker Armando Ferreira legt uit waarom je een firmware update zou moeten installeren en laat aan de hand van zijn SIGMA objectief zien hoe zo'n proces in zijn werk gaat.

Problemen met firmware updates

Overigens is het aan te raden om niet blindelings te vertrouwen op een firmware update. Heel soms worden er updates teruggeroepen omdat de camera's na installatie juist fouten vertoonden. Als je geen waarde hecht aan het altijd voorop te moeten lopen met nieuwe snufjes, kun je overwegen om even te wachten als de nieuwste update beschikbaar is. Dan geef je de fabrikant nog wat tijd om eventuele problemen op te lossen. Gelukkig komt zo'n fout in de update zelden voor en mocht het toch voorkomen, kan deze worden opgelost door de foutieve firmware te laten overschrijven door een nieuwe versie. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel