Familiefoto’s voor de kerstdagen

Familiefoto’s voor de kerstdagen: 5 tips

Zsarisse Knol 262
Met de feestdagen wil je familiefoto’s maken, want dan is het dé uitgelezen kans om de hele familie bij elkaar te krijgen. Met deze tips schiet je de mooiste familiefoto's

Zet de juiste sfeer neer

Bij het maken van zo’n feestelijke familiefoto wil je wel de juiste sfeer neerzetten. Of je nu in je favoriete kamer fotografeert, in je tuin of in je favoriete park. Zorg ervoor dat in de ruimte waar je in fotografeert een stukje van het seizoen te zien is. Groenblijvende bomen, kerstverlichting, warme kleuren en texturen zijn allemaal elementen die je familiefoto’s kunnen verbeteren.

Houd familiefoto's simpel

Maak je shoot niet te moeilijk door op zoek te gaan naar matching outfits, kerstdecoraties en overdreven rekwisieten. Deze details kunnen de aandacht van de portretten wegnemen. Ook voor familifoto's geldt: hoe simpeler, hoe beter. Probeer de verleiding dan ook te weerstaan om dingen toe te voegen die niet nodig zijn.

Maak candid shots

Hoewel het leuk is om formele familiefoto’s te maken waarbij iedereen op een rij de camera in kijkt... Moet je niet vergeten dat dit niet de werkelijkheid is. Een gesprek tussen ouders, kleintjes die grappen maken, juist zulke details laten zien hoe mooi je familie samen is.

LEES OOK: Vijf tips voor documentairefotografie

Zwart-wit familiefoto’s

Of je dit meteen via je camera doet of pas in de nabewerking, zwart-wit geeft je foto's een tijdloos gevoel. Ook kan het visueel een stuk beter werken, bijvoorbeeld op een kerstkaart. Wanneer je de foto’s op een kerstkaart wilt drukken, hoef je je geen zorgen te maken of de kleuren van de foto wel passen bij de kleuren van je tekst of eventuele illustraties. 

Niet vergeten!

Vergeet niet om het ook leuk te houden tijdens het maken van een familiefoto. Je wil zo’n foto wel inplannen, maar niet te zwaar laten wegen op de planning van een dag. Ga dus samen eten, of bezoek een kerstmarkt en maak daar de foto. Op die manier zullen de gezichtsuitdrukkingen automatisch een stuk leuker zijn: iedereen heeft het namelijk naar zijn of haar zin!