Even geen inspiratie? Wij helpen je!

Amy Schutte 1006
Als je regelmatig op pad gaat met je camera, is het soms zoeken naar nieuwe onderwerpen. Soms ontbreekt het aan ideeën over waar je je camera nog eens op kunt richten. Met deze tips vind je weer volop inspiratie. Kun je er weer een tijdje tegenaan.

Ook fotografen kunnen een ‘writersblock’ hebben: even geen inspiratie. Je wil wel op pad om te fotograferen, maar alle onderwerpen lijken hetzelfde, of je hebt ze al vaak genoeg voor je lens gehad. Bijna elke fotograaf heeft hier weleens last van, en zijn gelukkig verschillende oplossingen voor.

Inspiratie in kunst

Als je het even niet meer weet, is het geen slecht idee om eens een museum of galerie te bezoeken. Zet je ‘fotografen bril’ op en let op elementen die ook in fotografie terugkomen. Vooral in de schilderkunst ligt voor een groot deel de basis van compositie en belichting, die later door fotografen werd overgenomen. Maar let ook eens op settings en locaties, op poses van mensen en op onderwerpen voor stillevens. Ook de sfeer van een beeld of schilderij kan een goed uitgangspunt zijn voor een nieuwe fotoreeks zijn.

Film en televisie

Uiteindelijk zijn film en tv een serie van bewegende beelden, waar veel tijd en aandacht van de makers in is gaan zitten. Ook hier kun je volop ideeën opdoen over onderwerpen, licht, tijdstip, en wederom sfeer. Natuurlijk hebben films vaak een enorm budget, maar je hoeft een setting of onderwerp ook niet perse één op één na te maken. Richt je op één element, bijvoorbeeld de sfeer door het gebruik van schaduwen, of de compositie van een landschap. Pak zo’n element en ga daarmee aan de slag.

Je dagelijks leven

Als je dingen elke dag doet, wordt het een soort sleur. Vaak zie je dan de schoonheid of de artistieke waarde ervan niet meer. Toch is die er wel degelijk; dingen die voor jou aan de orde van de dag zijn, en je misschien zelf als saai zou bestempelen, kunnen wel degelijk goede fotografie onderwerpen zijn. Kies een dag waarin je voldoende tijd hebt, en doe alles eens langzamer. Fotografeer alledaagse dingen als je ontbijt en de reis naar je werk. Probeer je dagelijks leven als inspiratiebron te gebruiken. Waarschijnlijk kom je met verrassend goede foto’s thuis.

Dromen

Niet iedereen kan zijn of haar dromen onthouden. Maar kun je dit wel, zorg dan dat je een notitieblok en een pen naast je bed hebt liggen. Schrijf ze op om ze niet te vergeten. Dromen zijn vaak onverwerkte herinneringen, dus eigenlijk horen ze ook bij je dagelijks leven. Maar de absurditeit en abstractie ervan kan een gave basis zijn voor een foto. Probeer niet perse je droom te recreëren, maar kies een element als basis voor je foto. Je kunt hier op hele creatieve manieren mee omgaan, maar het geeft je wel een uitgangspunt.

Inspiratie door anderen

Fotografie kan een heel solistische hobby zijn. Maar door met andere, gelijkgestemden te praten en hun werk te bekijken, kun je zelf ook nieuwe inspiratie opdoen. Of ga eens samen op stap. Vaak kijk je dan als het ware met andere ogen, en stap je wellicht gemakkelijker uit je eigen comfort zone.

Blijf fotograferen

Als je het even niet meer weet, is het verleidelijk om je camera een tijdje weg te leggen en niet te fotograferen. Tot de inspiratie weer komt. Maar juist tijdens het fotograferen doe je ideeën op en zie je nieuwe mogelijkheden. Ga dus op pad met je camera, ook als je even geen inspiratie hebt. Júist als je even geen inspiratie hebt.

afbeelding van Amy Schutte
Door: AmySchutte

AmySchutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen vanAmy