Ervaring opdoen: bruiloften

Amy Schutte 510
Wanneer je de stap wil maken naar professionele fotografie, of hier en daar betaalde klussen wil gaan doen, is het een goed idee om te beginnen als tweede fotograaf op bruiloften.

Veel bruidsfotografen nemen een tweede fotograaf mee naar de bruiloften waar ze ingehuurd zijn. Zo kunnen er afwisselende foto’s gemaakt worden (de een kan zich bijvoorbeeld op close ups richten, terwijl de ander meer totaal te werk gaat). Veel fotografen beginnen hun betaalde loopbaan als tweede fotograaf. Het is een betaalde klus, maar de verantwoordelijkheid ligt bij de eerste, meestal meer ervaren fotograaf. Je kunt van hem of haar dan ook enorm veel leren.

Communicatie tijdens de bruiloften

Als er twee fotografen zijn die min of meer hetzelfde fotograferen, is goede communicatie noodzakelijk. Het is natuurlijk onzin om min of meer dezelfde foto’s te maken, dus om het maximale uit de shoot te halen moet je goed overleggen. Luister goed naar de eerste fotograaf, hij of zij heeft overlegd met het bruidspaar en weet wat de verwachtingen zijn. Bovendien is hij of zij verantwoordelijk. Doe wat gevraagd wordt, maar gebruik ook wat tijd voor je eigen creatieve invulling. Daar leer je immers ook van.

Bestudeer de keuzes van de eerste fotograaf

Vraag je bij alles wat de eerste fotograaf doet af: waarom doet hij/zij dit? En waarom op deze manier? Ervan uitgaande dat dit een doorgewinterde professional is en de keuzes dus maakt op basis van ervaring, kun je daar je voordeel mee doen. Kijk fotografie technisch, maar ook naar de planning. Waarom is de shoot voor de receptie, bijvoorbeeld? Als je zelf niet kunt beredeneren waarom een keuze gemaakt is, vraag het dan. Nu heb je nog een ervaringsdeskundige om vragen aan te stellen.

Met klanten omgaan

Houd je oren en ogen de hele dag goed open tijdens de bruiloften die je fotograeert. Niet alleen om mooie plaatjes te maken, maar luister ook naar de manier waarop de eerste fotograaf communiceert met het bruidspaar en eventuele ceremoniemeesters. Wat is zijn rol? Wanneer neemt hij of zij het voortouw, en wanneer is hij/zij op de achtergrond?

Maak een steengoed portfolio voor bruiloften

Als tweede fotograaf maak je natuurlijk ook gewoon fantastische foto’s. Als je dit een tijdje doet, geeft het je de gelegenheid om een prachtig portfolio op te bouwen als bruidsfotograaf. Maak af en toe foto’s naar eigen inzicht en in jouw eigen stijl; deze kunnen uitstekende dienen als portfolio materiaal. Je moet als tweede fotograaf natuurlijk wel luisteren naar de eerste - en eindverantwoordelijke - fotograaf, maar je hebt ook wel wat vrijheid. Op sommige momenten, zoals tijdens de ceremonie, is het meestal wenselijk dat er maar één fotograaf op de voorgrond treedt; gebruik dat moment om een creatieve invulling te vinden aan het moment.

Wees voorbereid

Natuurlijk is het bij bruidsfotografie zaak dat je goed voorbereid bent, ook als tweede fotograaf. Zorg dat je je apparatuur door en door kent. Je gaat vaak van binnen (bijvoorbeeld een donkere kerk) naar buiten en je moet snel keuzes maken. Zo’n dag is dus geen goed moment om nieuwe apparatuur uit te proberen. Zorg dat al je accu’s vol zijn en je lenzen schoon. Uiteraard heb je voldoende, geformatteerde geheugenkaarten bij je.

Als tweede fotograaf op bruiloften kun je enorm veel waardevolle ervaring opdoen. Een goede eerste stap dus!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy