Eerste stappen in food fotografie

Amy Schutte 208
Als beginnend fotograaf is food fotografie, het fotograferen van ingrediënten of complete gerechten, een leuke stap. Je kunt thuis beginnen, met onderwerpen die niet bewegen, dus je hebt de tijd om met je camera te ‘pielen’.

Food fotografie is dan ook uitstekend geschikt om mee te oefenen. Met deze tips lukt het je om mooie foto’s te maken.

Kleine scherptediepte werkt goed in food fotografie

In food fotografie kan het heel belangrijk zijn om de scherpte op een bepaald punt te leggen. De scherptediepte is het gedeelte van de foto dat scherp is. Een kleine scherptediepte betekent dat er een klein gedeelte van de foto scherp is, en veel van de voor- en achtergrond onscherp is. Bij een grote scherptediepte is er juist veel scherp. Je kunt de scherptediepte controleren door het handmatig instellen van de diafragmaopening. Een grote opening, met een klein f/getal betekent dat er veel licht door het diafragma komt en de scherptediepte vrij klein is. Een kleine opening betekent zorgt ervoor dat de scherptediepte groter wordt. Daarnaast kun je een kleine scherptediepte realiseren door dichterbij het onderwerp te gaan en eventueel een objectief met lange brandpuntsafstand te gebruiken. Bij foto’s waarin veel te zien is, kan het geheel al snel rommelig worden. Door een kleine scherptediepte te gebruiken, kun je orde scheppen in de chaos. Daardoor is het meteen duidelijk wat je onderwerp is, en geeft het een prettige en rustige foto.

Rust in food fotografie

Food foto’s zijn kleine stillevens met eetbare onderwerpen. Die foto’s zijn gebaat bij een rustig geheel, bijvoorbeeld door een kleine scherptediepte te gebruiken. Maar je kunt de rust ook vinden in de opzet van je onderwerpen. Zeker wanneer je voor ‘los’ voedsel gaat, kun je eens een minimalistische aanpak proberen. Hierbij is een goede compositie enorm belangrijk om de foto aantrekkelijk te maken. Zorg dat je van tevoren bepaald wat het onderwerp is en wat je foto vertelt. Alles wat daar niets aan toevoegt, kun je uit het frame weglaten. Wees kritisch en herinner jezelf hieraan tijdens het fotograferen.

Niet te gestileerd

Food foto’s mogen best een beetje rommelig zijn. Hoe vaak heb je immers een keurige symmetrische opstelling van ingrediënten wanneer je gaat koken, of een bord dat je opdient met strakke lijnen? Om het echter en ook een beetje huiselijk te maken, mag een beetje rommel best. Om de rust te bewaren is het natuurlijk wel belangrijk dat het georganiseerde rommel is. Denk aan wat kruimels, verse kruiden die losjes over het gerecht gedrapeerd zijn of een gebruikte pollepel die ergens op rust. Zelfs een druppel die daar vanaf druipt kan je foto beter maken, het vertelt een verhaal van ‘work in progress’. Wees creatief, bewaar het overzicht maar werkt niet té strak.

Kies je standpunt zorgvuldig

Voor food fotografie is het belangrijk om rekening te houden met de hoek van de camera ten opzichte van het gerecht. Je hebt een aantal verschillende soorten foto’s en gerechten, en bovendien kun je je foto stylen. Wanneer je te maken hebt met een plat gerecht, kun je het beste in een hoek van ongeveer 75 graden schieten. Denk aan een platliggend koekje of een pannenkoek. Voor ‘hoger’ eten kun je juist beter lager gaan, van 45 graden tot recht van de zijkant. Zo zie je de hoogte, en bovendien zie je eventuele lagen in het gerecht. Een hamburger bijvoorbeeld ziet er zo veel smakelijker uit, en je kunt ook nog eens zien wat er allemaal op zit. Zou je hoger gaan, dan komt er veel meer nadruk op het (bovenste) broodje te liggen. Je kunt met deze hoogte spelen, ook met losse ingrediënten.

Food fotografie is leuk om te doen en als je een beetje van koken houdt, is het ook heel toegankelijk. Je kunt er uitstekend je fotografische vaardigheden mee oefenen!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy