Een zacht kader: fotografeer ergens doorheen

Amy Schutte 252
Om je foto’s eens anders aan te pakken, en er een creatief randje aan te geven, kun je eens experimenteren met voorwerpen die je voor de lens houdt.

Wanneer je iets voor de lens van je camera houdt, kun je een mooie rand of zacht kader aan je foto meegeven. Mits het natuurlijk wat licht doorlaat en goed gepositioneerd is; door je lensdop heen kun je echt geen mooie, creatieve foto maken. We geven wat tips en voorbeelden.

Een zacht kader

Soms heeft je foto iets ‘extra’s’ nodig, om hem van prima naar fantastisch te laten gaan. Een extra onscherp kader of rand kan je foto dan net even meer bijzonder maken. Wanneer je ergens doorheen of langs wil fotograferen, is het belangrijk dat dit voorwerp licht doorlaat. Dat kan een doorzichtig voorwerp zijn, zoals een boterhamzakje of een doorzichtig snoeppapiertje. Het kan ook iets minder doorzichtig zijn, zoals een boom blad, bloem of grashalm.

Niet scherp

Het idee is dat het voorwerp dat je gebruikt een soort onscherp kader geeft, maar niet herkenbaar in de foto is opgenomen. Om dit effect te bereiken, kun je er het beste voor zorgen dat de afstand tot het eigenlijke onderwerp dat je fotografeert en het voorwerp dat je gebruikt zo groot mogelijk is. Zo valt het immers niet in het scherptevlak, en je bent op zoek naar onscherpte. Plaats het voorwerp bovendien dicht bij de lens. Zo valt het buiten de minimale scherpstelafstand en heb je een mooie, wazige rand.

Apparatuur

In principe kun je dit met elke camera en objectief doen, al moet je er bij een macro objectief rekening mee houden dat de minimale scherpstelafstand korter is. Over het algemeen werkt een korte brandpuntsafstand beter, want je voorwerp dient dan heel dicht bij de lens te zijn. Dat is natuurlijk gemakkelijker vasthouden, want je kunt dan je linkerhand gebruiken. Als je een groot voorwerp gebruikt voor de lens, bijvoorbeeld een boterhamzakje met een gat erin dat een zacht kader geeft, dan kan het zijn dat je autofocus in de war raakt. Je kunt dan handmatig scherpstellen, of scherpstellen zonder je doorkijk-voorwerp, overschakelen op handmatig en vervolgens je foto maken door het doorzichtige kader.

Een zacht kader met kleur

Uiteraard is de kleur van je voorwerp erg belangrijk. Ondanks onscherpte zal de kleur immers nog te zien zijn, als een soort kleurzweem. Die kleur geeft je foto een bepaalde sfeer, die natuurlijk moet aansluiten bij wat jij in gedachten had. Zo werkt eerdergenoemd boomblad goed in natuurlijke settings, een roze snoeppapiertje kan je foto warmer en meer romantisch aandoen. Leuk voor het fotograferen van stellen bijvoorbeeld.

Met voorwerpen voor je lens, waar je doorheen schiet en een zacht  kader of zachte rand maakt, kun je creatief aan de slag gaan. Probeer het eens uit!

 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy