Een succesvolle fotoblog maken

Amy Schutte 237
Een fotoblog kan erg leuk zijn om te hebben. Het kan een mooie manier zijn om je foto’s aan de wereld te tonen. Maar hoe maak je een succesvol fotoblog?

Er zijn vele redenen om een fotoblog te starten. Natuurlijk is het vooral leuk als er mensen komen kijken naar je foto’s. Om je fotoblog succesvol te maken, moet het natuurlijk goed in elkaar zitten.

Bezoekers weten wat ze kunnen verwachten

Om een succesvol fotoblog te maken, is het handig dat mensen die op je blog komen kijken weten wat ze ongeveer gaan krijgen. Wanneer je lukraak al je werk deelt, is dat eigenlijk vrijwel alleen interessant voor vrienden en familie. Om je bezoekers basis uit te breiden, kan het hebben van een duidelijke inhoud enorm helpen. Is het inspiratie op het gebied van bruidsfotografie? Elke dag een nieuw portret van een stadsgenoot?

Een duidelijk doel met je fotoblog

Wanneer je jezelf een duidelijk doel stelt, maak je het jezelf makkelijker om de aandacht voor je blog langer vast te houden. Maar wat vaak beginnen fotografen vol enthousiasme aan een blog, om het vervolgens binnen een aantal maanden te laten verwateren. Natuurlijk kan het doel zijn dat je je eigen vooruitgang in beeld kunt brengen. Maar omdat je ook aan de verwachtingen van je bezoekers wil voldoen, is een concreet doel fijn. Elke dag een goede portretfoto delen bijvoorbeeld. Of binnen een jaar 100 originele trouwfoto’s op je blog zetten.

Deel je boodschap duidelijk

Het doel van je site, of het genre waar je fotoblog omheen gebouwd is, moet onmiddellijk helder zijn voor bezoekers. Dat kun je doen door het op je blog direct duidelijk uit te leggen. Natuurlijk helpen je foto’s daarbij, als ondersteuning. Zeker wanneer je al een poosje bezig bent, en een ‘database’ hebt opgebouwd. Schrijf duidelijke stukjes bij je foto’s, in begrijpelijke taal. Vermijd teveel technische termen, tenzij je je blog hebt opgericht om foto’s alleen te delen met andere geoefende fotografen. Controleer goed of er geen spelfouten in je tekst zitten en let goed op hoofdlettergebruik en punten en komma’s.

Houd regelmaat

Over het algemeen zijn blogs waarop met vaste regelmaat gepost wordt, het meest succesvol. Zorg dus dat je van tevoren een haalbaar doel stelt. Plaats je iedere dag een foto, of bijvoorbeeld iedere week? In het laatste geval is het een goed idee om een vaste dag te kiezen. Plaats je elke dag wat, houdt dan min of meer hetzelfde tijdstip aan.

Promoot je fotoblog

Gebruik social media om je blog te promoten. Begin met je vrienden en hopelijk spreidt het zich als een olievlek uit. Vraag mensen op posts te delen wanneer je deze hebt geplaatst, vaak helpt dat. Investeer er tijd in en geef niet te snel op.

Een fotoblog is enorm leuk, en bovendien een stok achter de deur om regelmatig te fotograferen. Met een beetje geluk levert het je zelfs betaalde klussen op.

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy