Zelf doen: een professioneel zelfportret

Amy Schutte 538
Als fotograaf sta je natuurlijk meestal achter de camera. Het nadeel is dat je nooit een goede foto van jezelf hebt. Maar je kunt natuurlijk best eens een mooi zelfportret maken.

Of het nu voor een social media profielfoto is, een nette foto voor op je CV of website of gewoon omdat je het leuk vindt: een zelfportret is leuk en handig om te hebben. Maar hoe pak je het aan?

Geen selfie(stick)

Selfies zijn leuk om te maken en kunnen een leuke herinnering geven aan het weerzien met een vriend of familielid. Zelden zijn het echter goede foto’s. Vaak zijn ze gemaakt in slechte lichtomstandigheden en daardoor donker en korrelig. Bovendien is de voorste camera van je telefoon vaak beduidend minder goed van kwaliteit dan de achterste. Pak het dus goed aan, met je ‘echte’ camera en eventueel een statief, of iets anders om de camera op te plaatsen.

Wat heb je nodig voor een zelfportret

Je camera natuurlijk, samen met de lens die je voor de foto in gedachten had. Bij een zelfportret is het, misschien nog wel meer dan bij je andere foto’s, een goed idee om het eindresultaat van tevoren goed te visualiseren. Zo kun je gemakkelijker zorgen dat alles klaar staat en minimaliseer je het heen en weer lopen. Om dat verder te beperken is een afstandsbediening erg handig. Natuurlijk kun je je camera op de timer zetten, maar je zult waarschijnlijk een aantal pogingen nodig hebben en dat kan ervoor zorgen dat je na een tijdje vermoeid raakt. Dat komt je foto’s ook niet ten goede. Een statief is verder ook noodzakelijk, tenzij je iets anders kunt vinden om de camera op te plaatsen. Maak je instellingen zoals je normaal ook dat, bij voorkeur handmatig om zoveel mogelijk invloed op het eindresultaat te kunnen uitoefenen.

Poseren

Het lastigste voor alle vormen van fotografie waar mensen met gemoeid zijn (met uitzondering van professionele modellen), is poseren. En ook bij je zelfportret zul je daar ongetwijfeld een flinke uitdaging aan hebben. Doe van tevoren inspiratie op, zodat je al ideeën hebt voor je begint. Kijk welke portretten (dat hoeven niet eens perse zelfportretten te zijn) je mooi vindt. Denk ook na over stijl en nabewerking. Gun jezelf wat tijd om gewend te raken aan de situatie. Ook al ben je alleen, het is nog steeds gek om poses aan te nemen voor een camera. Maar na een tijdje wordt het makkelijker, dus hou even vol.

Doe inspiratie op voor jouw zelfportret

Omdat je jezelf waarschijnlijk alle tijd gunt, kun je je creativiteit volledig de vrije loop laten bij het maken van een zelfportret. Denk daarom niet te eenvoudig, maar doe inspiratie op, bijvoorbeeld online. In principe kun je, met behulp van een afstandsbediening, de meeste foto’s die door een fotograaf en een model gemaakt zijn, zelf ook nadoen. Al heb je iets meer voorbereiding nodig voor bijvoorbeeld het maken van instellingen. Bovendien is het meer trial en error, je zult waarschijnlijk wat vaker fotos opnieuw moeten maken. Gelukkig hoef je, bij een zelfportret, met niemand rekening te houden, alleen jouw mening telt.

Kijk ook eens in onze Lezersgallery voor inspiratie. 

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy