Fotograferen in de lucht met drones

Drones gebruiken voor prachtige luchtfoto's

Eefke Burg 373
Luchtfoto's maken met drones: een paar handige tips.

Wanneer je mooie foto's wil maken, wil je dat natuurlijk het liefst vanuit zoveel mogelijk verschillende perspectieven doen. Heb je er bijvoorbeeld al over nagedacht om eens mooie luchtfoto's te maken? Dat was vroeger onmogelijk, maar vandaag de dag is dat met een drone eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld meer. Waar moet je dan eigenlijk op letten bij het maken van mooie luchtfoto's met drones? Hieronder geven we je wat handige tips.

Derde dimensie

Het handige van een drone is dat je daarmee gebruik kunt maken van de derde dimensie. Het is eigenlijk te vergelijken met een camera die op een statief staat en vervolgens honderden meters uitgeschoven kan worden. Door middel van GPS is het mogelijk om de drone volledig stil te laten hangen in de lucht en vervolgens al je aandacht te schenken aan het maken van een bijzondere foto. Overigens hoef je daar echt niet enorm ver de lucht voor in te gaan. Wanneer je enkele tientallen meters hoog bent, krijg je al een totaal ander perspectief met de mooiste luchtfoto's tot gevolg. Zelfs de meest alledaagse beelden worden daardoor bijzonder. 

Gouden uur 

Ooit van het gouden uur gehoord? Dit is het uur voordat de zon ondergaat en voor degenen die graag het landschap fotograferen is dat het meest belangrijke uur. Dat komt omdat het licht van de ondergaande zon een roodachtige gloed krijgt waardoor de hemel talloze mooie kleuren vertoont. Het is aan te raden om juist dan foto's te maken. Hetzelfde geldt overigens wanneer je besluit om vroeg op te staan. Door de ochtendnevel ontstaat er een extra dimensie en krijg je de meest bijzondere kleuren. Een goede drone is dan overigens zeker geen overbodige luxe. De DJI phantom series zijn bijvoorbeeld uitstekend geschikt voor het fotograferen van de meest bijzondere luchten. 

Houd het simpel 

De grootste valkuil voor mensen die beginnen met het fotograferen met drones, is dat ze het te ingewikkeld willen maken. Wanneer je foto's vanuit de lucht neemt, neem je het risico dat er veel te veel details in beeld komen. Daardoor wordt de compositie eenvoudigweg minder. Probeer je te richten op grote en makkelijke symmetrische patronen die je op de grond kunt ontdekken. Denk daarbij aan kaders van velden en weilanden. Maak ook zeker foto's van dingen die je vanaf de grond niet kunt zien. Vanuit de lucht heb je namelijk een volledig overzicht.

afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke