Hoe fotografeer je het beste in een klein theater?

Drie tips voor theaterfotografie in een kleine setting

Eefke Burg 1329
Wie theaterfotografie ooit eens geprobeerd in een kleine setting zal het niet onbekend voorkomen: het kan best wel lastig zijn. Je hebt te maken met het publiek die naar de voorstelling wil kijken en wil dan ook zo stil en onopvallend mogelijk de voorstelling vastleggen. Maar hoe doe je dat precies? We gingen aan de slag met de een superstille Sony A7r III aan de slag tijdens een theaterimprovisatiewedstrijd van Aangenaam Verrast tegen Swaajp en delen graag drie tips met je.

Tekst en fotografie: Eefke Burg 

Met dank aan: Aangenaam Verrast: René van der Veer, Mirjam Dales, Fokke Broersma, Hugo Misset Swaajp: Leen Gijs, Jasper Steurs, Tim Gheysens, Han van der Ven, Pianist: Bram Brouwers.

Tip 1 theaterfotografie: weet wanneer je van standpunt kan wisselen

Om uit te blinken in theaterfotografie is het belangrijk dat je veel van standpunt kan wisselen. In een klein theater beweeg je je als fotograaf echter tussen het publiek in. Hoe ga je daarmee om? Het handigst is te kijken naar de natuurlijke rustmomenten van de voorstelling.  Tijdens een scène zijn er vaak momenten dat het publiek moet lachen. Hoewel het spel dan gewoon doorgaat, is het publiek dan vaak niet aan het opletten en de acteurs spelen hierop in. Vaak gaat de actie van een personage door, maar wordt er op dat moment niet veel meer gezegd. Dit zijn meestal ook de momenten dat je van standpunt kan wisselen, zonder dat het publiek dit doorheeft. Daarnaast zijn er ook nog de logische momenten op het moment dat de presentator aan het woord is of als er applaus klinkt van het publiek. Op de grond voor de eerste rij, heb je meestal de meeste bewegingsvrijheid in het vastleggen van je personages zonder dat je publiek hier last van heeft.

Foto: Eefke Burg

Lees ook: Hoofdruimte

Tip 2 theaterfotografie: informeer de lichtman

Nog een tip die ik je voor de beste theaterfotografie kan meegeven is om vooraf de lichtman in te lichten van je komst. De scènes binnen de comedy improvisatie spelen zich af op verschillende denkbeeldige locaties. Net als de spelers, improviseert ook de technicus tijdens de voorstelling. Een lichtman zal altijd verschillende instellingen neerzetten om een zo variabel mogelijk toneelbeeld neer te zetten. Voor de diepte in een foto is het echter altijd fijn om een driepuntsbelichting te hebben. Een heel klein beetje tegenlicht in een andere kleur, hoe klein ook, kan een wereld van verschil maken in je foto’s.

Tip 3 theaterfotografie: fotografeer handmatig

De kleur van het licht verandert per scène en je kan van tevoren niet voorspellen welke lichtsetting er zal worden gebruikt. Het is dan ook het handigst om naderhand jouw witbalans te corrigeren mocht dit nodig zijn. Hoewel ik niet verwacht dat veel van jullie automatisch fotograferen, is het handmatig instellen van jouw camera bij theaterfotografie een must. Er is vaak sprake van een erg donkere achtergrond ten opzichte van de lichtere voorgrond. 

afbeelding van Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke