DIY: Een foto op hout afdrukken

Amy Schutte 1407

Misschien ga je op vakantie of ben je al geweest. Je zult in elk geval vast wat te gekke vakantiefoto’s overhouden. Zonde als die alleen maar op je computer blijven!

Er zijn tal van dingen die je met je foto’s kunt doen. Je kunt ze natuurlijk afdrukken, inlijsten en aan de muur hangen. Je kunt ook zelf aan de slag gaan. Je kunt bijvoorbeeld zelf je foto op hout afdrukken, en het is niet eens zo ingewikkeld. Lekker crea.

DIY, foto op hout, hout, mod podge, crea podge, vakantiefoto

Foto op hout

Wanneer je je foto op hout drukt, wordt het geen haarscherpe weergave van je foto, maar wat zachter Je foto moet hier dus wel geschikt voor zijn. Bovendien komt je foto gespiegeld op het hout. Als je dat niet wilt, kun je je foto voordat je deze afdrukt spiegelen in een bewerkingsprogramma of app. Zo komt ‘ie alsnog goed op het hout.

Wat heb je nodig?

  • Je foto, afgedrukt op gewoon papier. Gewoon thuis met de kleurenprinter dus. Let op: de foto met met een laserprinter geprint zijn.
  • Een glad stuk hout (schuren geblazen). De vorm en grootte kun je zelf kiezen.
  • ‘Mod podge’, soms ook verkrijgbaar onder de naam ‘crea podge’, of ‘home deco varnish’.
  • Een schaar, iets om je foto mooi glad te strijken (een spatel of oud pasje), en een washand of spons

Aan de slag

Zorg natuurlijk dat de geprinte foto overeenkomt met het formaat van het hout. Dat kan best nog even puzzelen zijn. Je mag best wat hout aan de randen zien, eventueel kun je dit verven. Leg je foto op een tafel of ondergrond die vies mag worden, en smeer nu de geprinte kant lekker dik in met de podge of vernis. Doe voorzichtig, want het papier wordt nat en kan scheuren. Leg het papier nu op het hout en strijk het netjes glad. Nu is het een kwestie van drogen. Neem de tijd, dit kan een langdurig proces zijn. Het kan zijn dan het binnen 5 uur droog is, maar om er zeker van te zijn kun je beter een hele dag wachten.

DIY, foto op hout, hout, mod podge, crea podge, vakantiefoto

Afwerken

Nu komt het minst leuke klusje. Met het sponsje of de washand maak je het papier nat, gewoon met wat water. Nu kun je met je vingers het papier van het hout af wrijven. Doe dit wel voorzichtig, om de afdruk niet te beschadigen. Zorg ervoor dat alles eraf is, en laat je kunstwerk weer drogen. Nu kun je nog een laag podge of vernis aanbrengen, om het af te werken. Klaar is je foto op hout! 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy