digifoto Starter lezersvraag: Werken voor naamsvermelding, slim of niet?

Renzo Gerritsen 491
Er is je vast weleens direct of indirect gevraagd of je wilt werken voor naamsvermelding. Als je een fotograaf bent en nooit de vraag hebt gekregen om voor exposure te werken, voel je dan niet buitengesloten, het zal uiteindelijk een keer gebeuren.

Wanneer naamsvermelding wordt aangeboden in ruil voor foto's, is het vaak omdat veel mensen aannemen dat fotografen en andere creatieven uiteindelijk aandacht zoeken. De logica is eenvoudig. Als je werk wordt getoond door een groot bedrijf, dan zullen een heleboel mensen het zien. Wanneer een hoop mensen je werk zien en ervan zullen houden, zullen sommigen je misschien zelfs willen betalen. Dit kan naïviteit zijn van de persoon die het vraagt, maar dit kan ook worden gevraagd om simpelweg gratis foto's te krijgen om die vervolgens gratis te gebruiken. In dat geval is het heel makkelijk om nee te zeggen, want voor jouw harde werk mag je betaald worden toch?

Ja zeggen

Echter zijn er ook gevallen waarbij je tegen zo'n verzoek ja kunt zeggen, bijvoorbeeld wanneer een stichting of non profit organisatie je netjes vraagt of ze jouw foto's mogen gebruiken. Je krijgt dan niet voor je werk betaald, maar je kunt op deze manier wel een positieve bijdrage leveren en ook dat is wat waard.

Werken voor naamsvermelding? Maak afspraken!

Wanneer je besluit om foto's te versturen in ruil voor naamsvermelding, vertel dan duidelijk wat ieders verwachtingen zijn. Jij kunt tenslotte meer verwachten dan de wederpartij kan beloven. Door dit van tevoren goed te overleggen voorkom je nare verrassingen. Leg in dat geval ook alle voorwaarden die je hebt schriftelijk vast. Leg bijvoorbeeld vast dat ze je naam en website erbij vermelden bij gebruik van je foto. Vraag je je bij elke aanvraag die je wellicht krijgt af of het voor jou waarde heeft als fotograaf om foto's te versturen in ruil voor naamsvermelding of onderhandel over de voorwaarden.

Wat vind jij? Kan een fotograaf werken voor enkel naamsvermelding of is dat not done? Wij zijn erg benieuwd naar jouw reactie! 

Minolta

Lees ook: Fotograaf eist 1 miljard van Getty Images
Lees ook: Watermerk in je foto’s plaatsen

afbeelding van Renzo Gerritsen

Renzo Gerritsen |

Professioneel fotograaf en redacteur.

Bekijk alle artikelen van Renzo

afbeelding van ron57ab_96084

Als ik voor mijn eigen plezier foto's heb gemaakt in een niet commercieel museum of iets dergelijks dan heb ik er ook geen probleem mee dat mijn foto's gebruikt worden met naamsvermelding zonder betaling. Zodra er ook maar iets van commercie om de hoek komt kijken is dat natuurlijk heel anders!