Dief steelt apparatuur bruidsfotograaf t.w.v. meer dan € 3.000,-

Dief steelt apparatuur bruidsfotograaf t.w.v. meer dan € 3.000,-

Eefke Burg 264
Bruidsfotograaf Audrey Peebles uit Macon, Georgia en haar pasgetrouwde klanten waren geschokt toen ze een vreemdeling betrapte die wegvluchtte nadat deze de camera-apparatuur van de fotograaf had gestolen tijdens de bruiloftsreceptie. De geheugenkaart van de camera stond vol met foto’s van hun speciale dag.

Dief steelt foto apparatuur via achterdeur

De inbreker ging via een achterdeur naar binnen en sloop weg met apparatuur met een waarde van meer dan € 3.000,- en nam zowel camera, objectieven als accessoires mee. Misschien nog erger was dat de geheugenkaart met hierop de foto’s van het echtpaar dat ze ging fotograferen weg was. Een vriendin van de fotograaf is een GoFundMe gestart om haar verliezen te helpen compenseren.

Tips tegen het stelen van je foto apparatuur

Omdat camera-apparatuur nou eenmaal duur is en daarnaast ook relatief draagbaar is worden fotografen vaker het doelwit van overvallen dan freelancers in andere beroepsgroepen. Hieronder een lijst met tips om jou en je spullen veilig te houden.

  • Zorg voor een verzekering. Zowel een eigendom- als een aansprakelijkheidsverzekering is onmisbaar als bescherming tegen de veel voorkomende calamiteiten van het runnen van een bedrijf. Ook als je zelf geen fotografiebedrijf hebt, kan het zinvol zijn jouw apparatuur buitenshuis te verzekeren. Vaak kan dit al met een uitbreiding van de inboedelverzekering. Persoonlijk ben ik hier voor 30 euro per maand kwijt, wat minder is dan het abonnement voor Adobe.
  • Zorg ervoor dat je vooraf de omgeving waar je gaat fotograferen onderzoekt. Dit geldt vooral voor reisfotografen, die vaak het doelwit zijn. Komt het regelmatig voor dat een fotograaf wordt overvallen in die buurt? Laat daarnaast tijdens het fotograferen vreemden je niet afleiden en houd jouw apparatuur altijd in het zicht. Dieven kunnen sluw zijn, sommigen halen je camera uit je tas en vervangen deze door een steen als je even wordt afgeleid.
  • Wees alert bij het in- en uitpakken van je uitrusting. Probeer je apparatuur waar mogelijk te verbergen en gebruik tassen en koffers waarvan het aan de buitenkant niet meteen duidelijk is dat het gaat om een cameratas. Een vastberaden dief houdt je in de gaten als je je camera inpakt en volgt je naar de volgende halte of je huis om je voertuig of huis leeg te halen.
  • Laat je apparatuur nooit in je auto achter, ook al is deze uit het zicht. Dieven beschikken tegenwoordig over speciale scanapparatuur, waardoor ze kunnen zien wat zich in de afgesloten achterbak van een auto bevindt.
  • Zorg ervoor dat je een backup maakt van je materiaal en gebruik kleine kaartjes. Draag daarnaast geheugenkaartjes altijd op je lichaam. Op deze manier kunnen nooit al je foto’s van die dag weg zijn.
  • Als je vaak alleen ’s nachts fotografeert, zorg er dan voor dat je een zelfverdedigingscursus hebt gevolgd. Het kan ook zinvol om pepperspray mee te nemen: maar zorg er in ieder geval voor dat je de wetten en regels naleeft van het gebied waar je aan het fotograferen bent.
afbeelding van Eefke Burg
Door: Eefke Burg

Eefke Burg | Redacteur

Als all-round content creator is Eefke gespecialiseerd in het maken van video-content en weet als geen ander een visueel verhaal te creëren. Zij is gepassioneerd en ondernemend. In haar eigen werk valt zij op door de grens op te zoeken tussen fantasie en realiteit. 

Bekijk alle artikelen van Eefke