Die andere wereld: onderwaterfotografie

Amy Schutte 565
Onder water bevindt zich een heel andere wereld. Een wereld die de meeste mensen niet kennen. Een wereld die je kunt ontdekken met fotografie. Maar ook een wereld waarvoor je enkele tientallen meters onder de zeespiegel dient te zijn. En een wereld waar je ‘normale’ camera verdrinkt.

Leer duiken

Eigenlijk is er maar een manier om de onderwaterwereld te verkennen met een camera: leer duiken. Dat lijkt ingewikkelder en gevaarlijker dan het is. Overal in Nederland - en in het buitenland nog meer- bevinden zich duikscholen waar je je Open Water duikbrevet kunt halen. Meestal kan dat in vier aaneengesloten dagen. Met dit brevet kun je 18 meter onder de zeespiegel afdalen, een mooie diepte om koralen en kleurrijke vissen te vinden. Het is vooral belangrijk om eerst je drijfkracht vermogen goed onder de knie te krijgen voordat je je camera daadwerkelijk mee onder water neemt. Veiligheid voor alles! De een heeft dat binnen enkele duiken onder de knie, bij de ander duurt dat wat langer. Maar heb je eenmaal de volledige controle, dan kun je mooi stil zweven en heb je alle tijd voor het maken van je compositie.

Weinig licht

Het eerste wat je zult ondervinden, en overigens ook in de duikcursus zult leren, is dat je minder licht hebt dan op het land. Water filtert licht en begint met rood. Afhankelijk van de condities en locatie begint dat vanaf ongeveer 5 meter en rond 25/30 meter is rood volkomen geabsorbeerd. Blauw is dan eigenlijk alles wat overblijft. In de ondiepe gedeeltes kun je vaak met zonlicht uit de voeten, zeker in tropische gebieden waar het zonlicht sterk is en er op die diepte veel leven zit. Ga je dieper, dan betekent dat dat (externe) flitsers aan te raden zijn.

Flitsers

Flitsers die je op je onderwerp kunt richten zijn een aanwinst en vanaf een zekere diepte noodzakelijk. Het liefst twee verschillende zodat je je onderwerp gelijkmatig kunt belichten. Probeer het licht zo te stellen dat het de zijkant van een onderwerp net raakt. Het valt niet mee om de kleuren van de flits goed te krijgen, dus daar zul je wellicht mee moeten oefenen. De flitser zal ook reflecteren op alle losse deeltjes (plankton, vispoep) die in het water zweven. Dit zul je dus in de nabewerking moeten aanpassen.

Apparatuur

Je kunt kijken of je voor de body een onderwater camera aan wil schaffen, of gaat voor een onderwaterbehuizing. Onderwatercamera’s zijn (compact) camera’s die je tot een bepaalde diepte zo mee kunt nemen onder water. Vaak gaan ze tot een meter of 15, dus dan zul je er tijdens het duiken op moeten letten dat je niet te diep gaat. Onderwaterhuizen koop je bij je specifieke model DLSR. Ze kunnen vaak tot een meter of 30 diep. Soms heb je aparte onderdelen voor je behuizing nodig voor verschillende lenzen. De onderwaterbehuizingen zijn vrij prijzig, maar als je bij dezelfde body blijft zijn ze de investering waard. Zorg uiteraard voor voldoende geheugen, want als je camera het de mogelijkheid ondersteunt is fotograferen in RAW absoluut een aanrader.

Compositie

Het is het makkelijkste om macrofoto's goed te krijgen, zeker wanneer je flitsers bij je hebt. Sowieso is het aan te raden om foto’s te nemen van onderwerpen die zich niet te ver van je af bevinden. Het zicht is immers al minder ver dan boven water, dus je maakt het jezelf extra moeilijk. Hoe minder water er zich tussen de lens en het onderwerp bevindt, hoe beter de kleuren, helderheid en scherpte zijn.

Check, check, dubbelcheck

Eenmaal te water, dan blijft je behuizing dicht. Uiteraard, anders verdrink je je camera. Zorg dus altijd dat je alles gecontroleerd hebt voordat je op de boot stapt. Batterij volledig opgeladen en voldoende geheugen op de sd kaart? Niets zo frustrerend als mooie onderwerpen tegenkomen op een duik met je camera, maar ze niet kunnen registreren omdat je batterij leeg is. Veel duikscholen doen twee duiken achter elkaar, waarbij je tussendoor op de boot blijft. Als de capaciteit van de batterij en de sd kaart het toelaten is het aan te raden om de behuizing ook dan dicht te houden. Overal is (zout) water, wat niet goed is voor je camera en de onderdelen.

Onderhoud het materiaal

Zorg goed voor de onderwater spullen. Zout water is niet goed voor spullen, dus spoel altijd alles na gebruik af. Vaak hebben onderwaterbehuizing rubberen o-ringen, om openingen te sealen. Onderhoud die goed door ze af en toe in te vetten. Zorg dat de behuizing helemaal droog is voordat je je camera erin stopt, om condens te voorkomen. En controleer het eerst, zeker wanneer je de spullen een tijdje niet gebruikt hebt. Niets zo dramatisch als je camera langzaam zien verdrinken op 20 meter onder de zeespiegel!

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy