De zon en je apparatuur

Amy Schutte 1149
Lekker die zomer, om met korte mouwen op pad te gaan en te fotograferen. Maar hoe zit het met de invloed van zon en warmte op je apparatuur?

Want je, meestal zwarte, apparatuur kan flink warm worden. Hoe zorg je ervoor dat je geen schade oploopt in de zon, of warm weer?

Je apparatuur in de zon

Camera’s zijn gebouwd voor temperaturen tussen de -10 en +40 graden Celcius. Dit is vooral belangrijk voor de batterijen, die zijn het gevoeligst voor extreme temperaturen. Dit is vooral bekend van extreme kou, maar geldt ook voor hele hoge temperaturen.  In hitte hou je je extra batterij op een beschutte plek, zoals je cameratas. Hou deze zoveel mogelijk in de schaduw. 

Het objectief

Het objectief zit vol met lenselementen. Als kind ben je vast wel eens aan de slag gegaan met een vergrootglas in de zon, en misschien kun je je nog herinneren dat dat een behoorlijk effect heeft. Leg je camera dus nooit op zijn kop neer, met de lens naar boven gericht. De hete zon kan dan een gat in je sluiter branden, of uiteindelijk zelfs in de sensor. Zoek schaduw op en laat de lens bij voorkeur naar beneden wijzen (door deze los van de body te draaien), of anders de kant van de beschutting op. Veel camera’s hebben plastic delen (zelfs de duurdere varianten), en na een poosje in de volle zon kan de temperatuur hoog worden. Wees dus verstandig!

Condensatie

Door temperatuurverschillen kan condensatie ontstaan. Als je bijvoorbeeld in de warmte hebt gefotografeerd, en vervolgens de verkoeling van een restaurant met airconditioning opzoekt, of in de auto terug naar huis. Mocht je camera condensatie hebben, haal hem dan bij thuiskomst zo snel mogelijk helemaal uit elkaar en leg alle onderdelen te drogen op een schone plek bij een verwarming. Zet alle klepjes hierbij open. Zorg dat het warm is maar niet heet. Gebruik een eventueel een droge, schone doek (alleen speciale lens doekjes voor de lens). Accesoires die niet heel gevoelig zijn kun je eventueel in een zak rijst stoppen. De rijst zal het vocht opnemen. Kijk uit met openingen.

Bescherm je ogen

‘Kijk nooit direct in de zon’. Ook iets wat we als kind al geleerd hebben! Bij het fotograferen geldt dit echter ook wanneer je door de zoeker kijkt. Je kunt hier beschadigingen van aan je ogen oplopen, ook al kijk je niet ‘direct’ in de zon. Dit gevaar is in wezen groter dan het gevaar van de zon op je sluiter en sensor, want de spiegel (in een DSLR) reflecteert het zonlicht direct in de zoeker. Voorzichtig dus!

Hoe bescherm je je camera dan tegen de zon?

Neem altijd je cameratas mee, zodat je je camera weg kunt leggen uit het directe zonlicht. Een lichtgekleurde tas zal meer zonlicht terugkaatsen, dus als je die hebt is dat fijn. Een zwarte tas zal in elk geval warmer worden, maar nog steeds je camera beschermen tegen directe zonnestralen. Zet de zonnekap op je objectief op een warme, zonnige dag. Je kunt natuurlijk een parasol of grote paraplu meenemen, maar dan heb je wellicht iemand nodig die deze vasthoudt. 

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy