De geschiedenis van de ‘mug shot’

De geschiedenis van de ‘mug shot’

Fabienne Keijzer 3205

Als je wordt gearresteerd wordt er een foto van je gemaakt door de politie. Dit noemen ze ook wel een ‘mug shot’. Hoe is deze bijzondere vorm van portretfotografie eigenlijk ontstaan?

Mug shot 

In 1871 moest iedereen die een misdrijf had begaan op de foto gezet worden volgens de wet Preventie van Misdrijf. Dit kwam voor het eerst voor in Engeland en Wales. Zo ontstond het fenomeen ‘mug shot’. Maar deze foto’s zagen er heel anders uit dan de mug shots van vandaag.

Handen in beeld

Op de oude foto’s moesten de criminelen hun handen laten zien, zodat tatoeages en andere opvallende dingen zichtbaar waren. Dit deden ze met behulp van een spiegel die naast het hoofd en de nek van de crimineel werd gehouden. Zo was de zijkant van het gezicht, de nek en de handen ook duidelijk in beeld.

Op deze foto’s van het National Media Museum zijn die eerste mug shots te zien. Deze foto’s zijn genomen in de Wormwood Scrubs gevangenis in Londen.

Rogues Galleries 

Er werd al gebruik gemaakt van mug shots, maar deze werden tot 1871 nog niet zo genoemd. Vanaf de uitvinding van de fotocamera werden criminelen al gefotografeerd. In 1840 werden er speciale fotografen ingezet door lokale politiekorpsen om zogenaamde ‘Rogues Galleries’ te maken.
 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne