De beste manier om foto's uit te zoeken?

Christel  de Wolff 3184

Hoewel je er alles aan doet om selectief te werk te gaan, kom je soms na een lange dag fotograferen thuis met tientallen tot wel honderden foto's. Het is niet makkelijk om een selectie te maken. Maar het hoeft ook niet moeilijk te zijn.

Eerst even dit: 

Hoewel digitaal fotograferen zogenaamd 'gratis' is, (Je hoeft er geen rolletje van 24 of 36 foto's in te stoppen, waardoor je eindeloos kan blijven klikken), raden we niet aan om als een klikfanaat te werk te gaan. Kijk om je heen en zoek het juiste standpunt voordat je je eerste klik maakt. Door bewust om te gaan met de foto's die je maakt, bespaar je jezelf een hoop uitzoekwerk! 

Kom je na een lange dag of zelfs een vakantie alsnog thuis met honderden foto's?  Dan ben je misschien wel op zoek naar slimme manieren om jouw foto's uit te zoeken.Hoe je je foto’s selecteert, is sterk persoonlijk, maar er zijn wel handige trucjes. Om je een hoop tijd te besparen is het belangrijk dat je hard bent en meteen de ongeschikte foto’s weggooit, of in elk geval weghaalt. Het heeft geen zin om tijd te besteden aan het nabewerken van een foto die in de basis gewoon niet goed was. Dus, ‘kill your darlings’! Met deze tips maken we je het wat makkelijker.

Onscherpe foto's

Foto’s die niet scherp zijn, of waar in elk geval het onderwerp niet scherp is, zijn niet te redden in Photoshop of Lightroom. Je kunt een foto iets verscherpen, maar in weze is dat niets meer dan het verhogen van het plaatselijk contrast. Wat niet scherp is, kun je niet scherp maken. Dus heb je er niks aan. Weggooien! 

Erg slecht licht

Zeker wanneer je in RAW fotografeert, hoeft dit met steeds beter wordende camera’s niet snel meer een factor te zijn. Je kunt nog heel wat details redden uit de schaduwen, en als de lichte gedeeltes niet geclipt zijn ook uit de hooglichten. Maar wanneer dit wel het geval is, is er niets meer aan te doen. Check het histogram en of de foto nog te redden is. Is dat niet zo? Dan gooi je de foto meteen weg. Geen genade! 

Ongewenste bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan een effect zijn waar je naar op zoek was, en wat je met opzet in je foto hebt opgenomen. Bijvoorbeeld een zijdeachtig effect op bewegend water. Maar wanneer je met een te lage sluitertijd hebt gefotografeerd, en de foto is onscherp door beweging in het onderwerp of beweging in de camera, is er niet veel dat je kunt doen om de foto te redden. Tenzij het effect bij toeval heel mooi uitpakt, dan heb je een gelukje. Niet zo? Weg ermee! 

Slechte timing

The decisive moment, zoals de beroemde fotograaf Henri Cartier-Bresson dat omschreef, bepaalt of de foto precies op het juiste moment is afgedrukt. Alle elementen vallen samen en er is balans in de foto. De compositie klopt, de belichting is correct en een handeling is op een fijn moment vastgelegd. Dit is iets wat je moet oefenen en heeft te maken met ervaring. Ook met je camera, want sommige camera’s hebben meer vertraging (shutter lag) dan anderen. Ben je te laat of te vroeg? Dan is de balans weg, en vaak is niet meer duidelijk wat de handeling precies was en waar de foto eigenlijk over gaat. Het is lastig om dit objectief te bekijken, omdat je als fotograaf aanwezig was op die plek en weet wat de handeling is. Laat bij twijfel je foto een paar dagen liggen, om er vervolgens met verse moed naar te kijken.

Selectie verfijnen

Je hebt de foto’s die niet goed waren weggegooid of in elk geval uit de eerste selectie gehaald. Op die manier heb je je keuzes al aanzienlijk kunnen beperken. Maar waarschijnlijk heb je nog heel wat foto's over die de moeite waard zijn om te bekijken. De meeste fotografen maken meerdere beelden van één scene of onderwerp. Om deze met elkaar te vergelijken, kun je in Lightroom vier tot zes foto’s selecteren en op de N klikken. De geselecteerde foto’s worden nu in je scherm weergegeven, wat het gemakkelijker maakt om ze te vergelijken en één of meer ‘winnaars’ te kiezen. Let op timing en compositie. Maak hieruit een vervolg selectie. Neem bij veel foto’s van een onderwerp steeds de beste mee in een vergelijking met de volgende vijf foto’s.

Neem de tijd én het vertrouwen

Veel creatieve mensen, waaronder fotografen, twijfelen aan hun eigen kwaliteiten en kijken eerder naar de fouten in hun werk dan naar de sterke kanten. Zorg dat je een positieve mindset hebt, om te voorkomen dat je alle foto’s afkeurt. Neem regelmatig pauzes, want je staart je gemakkelijk blind op foto’s uit één shoot. En laat je selectie eventueel een dag (of meer) liggen, om weer met frisse ogen te kijken. Én vraag je omgeving om hulp, door iemand te laten meekijken naar jouw selectie, kom je weer tot heel andere conclusies. 

afbeelding van Christel de Wolff

Christel  de Wolff | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Christel