Creatief met macrofotografie

Amy Schutte 253
Insecten, bloemen, planten; macrofotografie biedt een andere kijk op een onderwerp en is daarom te gek. Maar het kan even zoeken zijn naar creatieve onderwerpen.

Je ziet vaak dezelfde soort macrofoto's. Vlinders, libellen, bloemen, bladeren. Te gek, en het vereist oefening en kennis van techniek om mooie foto’s te kunnen maken. Maar na een tijdje wil je misschien wel eens wat anders met je macrolens. We helpen je met ideeën voor creatieve macrofotografie.

Macrofotografie op locatie

Vaak ga je op pad en is je doel een bepaald soort foto die je van een specifiek onderwerp wil maken. Maar pak het eens anders aan. Kies een locatie, vrij specifiek, en ga daar eens doorheen. Veel alledaagse onderwerpen lenen zich hartstikke goed voor creatieve macrofoto’s. Trek de laatjes van je keuken open: wat kun je in beeld brengen als macro? En hoe zit het met de badkamer, of het tuinschuurtje? Schrijf eerst eens wat op en denk er dan over na hoe je je nieuwe onderwerp in beeld gaat brengen. Zo kom je tot een beter resultaat.

Op thema

Je kunt natuurlijk ook eerst een thema verzinnen, om daar vervolgens leuke onderwerpen bij te zoeken. Denk niet alleen aan categorieën, maar ook aan structuren en kleuren bijvoorbeeld. Of zoek het in een sport of hobby. Niet alleen kom je op originele ideeën, je kunt zelfs een interessante serie in macrofotografie samenstellen.

Kijk eens online

Op internet kun je fantastisch inspiratie opdoen. Bijna alles is al eens gedaan. Dat lijkt misschien een nadeel, maar dat hoeft niet. We hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden en kunnen al deze ideeën juist gebruiken voor inspiratie. Geef er je eigen draai aan en je komt misschien op iets heel anders uit.

Doe een cursus of workshop macrofotografie

Als fotograaf ben je nooit uitgeleerd. Zelfs de meest doorgewinterde pro kan altijd bijleren, fotografie is immers altijd in beweging. Daarom kan een cursus of workshop je een enorme boost geven. Natuurlijk doe je hier (hopelijk) nieuwe kennis op, maar door eens buiten je comfort zone te gaan komen de ideeën ook vanzelf. Ook voor macrofotografie. De creativiteit vloeit rijkelijk!

afbeelding van Amy Schutte
Door: Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy