Creëer een portfolio met dierenportretten

Amy Schutte 833
Om mooie foto’s van wildlife te maken, kun je natuurlijk naar Afrika op safari gaan. Een minder prijzige oplossing, is om naar een wildpark in eigen land te gaan. Bijkomend voordeel is dat de dieren beter gewend zijn aan mensen om zich heen en zich daardoor minder schichtig zullen gedragen. Hiermee kun je een prachtige serie of portfolio opbouwen, als je het goed aanpakt.

Gebruik de juiste apparatuur

Je zult, op echte safari of in een wildpark, nooit heel dicht bij de dieren kunnen komen. Daarom is een lange lens een aanrader, zoals een 70-200mm of 70-300 mm, of het fullframe equivalent. Je kunt ook een teleconverter gebruiken, om nog dichterbij het onderwerp te komen. Het voordeel met een lange lens is de relatief kleinere scherptediepte, zodat je lelijke achtergronden onscherp maakt en het onderwerp los komt van de achtergrond. Zeker in wildparken wil je zo min mogelijk van de ‘onnatuurlijke’ omgeving zien in je foto. Een grote diafragmaopening is, om die reden, dan ook aan te raden.

Focus

Een goed portret, en dat geldt voor zowel dieren als mensen, heeft de focus op de ogen. De ogen dienen haarscherp te zijn. Ligt de focus net ergens anders, dan is de foto niet geschikt om in een portfolio te belanden. Veel dieren zullen niet netjes stil zitten om te poseren, dus het is een goed idee om je camera in continue AF mode te zetten. Stel scherp op het dichtstbijzijnde oog. De juiste scherpte is wellicht het allerbelangrijkste, dus zorg dat je deze precies hebt.

Hoek

Zorg dat je op ooghoogte zit met het onderwerp. Foto’s met oogcontact zijn vaak sterker, omdat de kijker dan het gevoel heeft dat hij of zij contact maakt met het dier. Natuurlijk kun je om creatieve redenen ook voor een andere hoek kiezen, maar probeer dan een bewust idee te visualiseren.

Door het hek

In parken of zelfs dierentuinen heb je vaak te maken met hekken. Dat hoeft geen belemmering te zijn. Kleine camera’s kunnen vaak door de mazen van het hek heen. Maar ook als dat niet lukt, kun je nog steeds fotograferen. Zorg ervoor dat het diafragma zo ver mogelijk open staat (een klein f/getal). Door de geringe scherptediepte (zeker bij het gebruik van een lange lens) zie je niets meer van het hek, zelfs al zit het gedeeltelijk voor de lens.

Voorgrond

Probeer niet alleen beeldvullende portretten te maken. Kijk of je iets kunt doen met natuurlijke kadrering of kies een interessante, kleurrijke voorgrond. Door deze onscherp te maken gaat de aandacht nog steeds naar het onderwerp. Om een portfolio te maken, is het goed als er wat verschillende uitsnedes en composities zijn, mét een gemeenschappelijke deler.

Praktisch

In sommige wildparken rijd je met de auto door het park heen, en niet overal is het toegestaan om de ramen te openen. Je kunt door de ramen heen fotograferen. Houd de lens zo dicht mogelijk bij het raam, en scherm eventueel de randen af zodat er zo min mogelijk licht ‘tussen’ de lens en het raam komt. Zo verminder je reflectie. Zorg dat je de ramen van tevoren schoon hebt gemaakt, zodat je een zo schoon mogelijk beeld hebt.

afbeelding van Amy Schutte

Amy Schutte | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Amy