Zwart-wit voor een beter resultaat foto

Zwart-wit voor een beter resultaat foto

Fokelien Broekstra 680
Veel mensen denken in kleur. Maar stel je staat een podium te fotograferen en door het licht krijgt de artiesten een super vreemde kleur in het gezicht? Dan kan een Zwart-wit foto uitkomst bieden. Je foto kan in kleur mislukt zijn, maar in zwart-wit nog prachtige beelden opleveren.

Zwart-wit

Het is niet verboden om ‘out of the box’ te denken. Zwart-wit is dan nog niet eens z’n gekke optie. Bij onderwerpen die veel textuur hebben, kan zwart-wit er voor zorgen dat je foto toch wat rust uitstraalt. Veel verschillende onderwerpen zijn geschikt voor zwart-wit, zo zij metalen voorwerpen altijd een succes of oude fabrieken, ook een landschap kan soms extra sfeer krijgen door een zwart-wit foto.

Manipuleer de kijker

Zwart-wit kan er ook voor zorgen dat je kijker ergens anders naar gaat kijken. Een menselijk oog trekt normaliter gelijk naar de kleuren, bij zwart-wit gaat de kijker juist kijken naar de inhoud van je foto, het verhaal.

Juiste moment

Een grijze dag is een geschikt moment om op pad te gaan voor zwart-wit foto’s. De lucht is toch al grijs, je hoeft dus geen moeite te doen om dit verder weg te werken.

Foto's zijn gemaakt door Johan Wolfard. Deel jouw foto's ook in onze lezergallery

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien