Zonnige timelapse met een ND-filter

Zonnige timelapse met een ND-filter

Aäron Nasarany 1756
In de fotografiewereld is de zon vaak een spelbreker, aangezien de zon veel contrast en harde schaduwen met zich meebrengt. Dit kan je voorkomen door gebruik te maken van een reflectiescherm of een ND-filter om de hoeveelheid licht te sturen of te verminderen.

ND-filter

De werking van een ND-filter kan men vergelijken met een zonnebril: het laat minder licht door. Bij ND-filters wordt er gebruik gemaakt van f-stops. De hoeveelheid stops betekent dat je met de sluitertijd een aantal stappen terug kan doen.

Sluitertijd

Een ND-filter wordt vaak gebruikt om foto’s te maken met een lange sluitertijd. Er is zelfs een heel fotografiegenre aan toegewijd: long exposure photography. Bij dat genre is het de kunst om bewegingen om te toveren tot een vloeiende gladde textuur. Denk hierbij aan het fotograferen van de lucht tijdens de zonsondergang. De lucht krijgt dan een dramatisch effect. Hetzelfde geldt bij het fotograferen van water en dan met name watervallen. Door een ND-filter te gebruiken wordt de textuur van het water een vloeiend geheel zoals op de foto hieronder:

Foto: Astrid Broer

Zon

Een ND-filter kan ook worden gebruikt om de hoeveelheid licht te verminderen. Vooral als je schiet op een stralende zonnige dag terwijl je de sluitertijd omlaag wil schroeven. Er is zelfs een timelapse gemaakt waar een Super Dark ND-filter van maar liefst 10 stops is gebruikt. Bekijk de video hieronder:

 

afbeelding van Aäron Nasarany

Aäron Nasarany | Redactie

Bekijk alle artikelen van Aäron