Zo voorkom je een creatieve blokkade als fotograaf

Zo voorkom je een creatieve blokkade als fotograaf

Senta Bemelman 803
Heb je soms ook een creatieve blokkade? Het enthousiasme waarmee je de camera oppakt verdwijnt als sneeuw voor de zon, wanneer je frustraties de overhand nemen. De volgende tips helpen jou verder als je er niet meer uit komt.

Gebruik alle ruimte
Probeer om alle ruimte op je foto te gebruiken als je de compositie niet in orde krijgt. Dit kan bijvoorbeeld door een close-up van je onderwerp. Als je weinig achtergrondelementen hebt, wordt de aandacht van kijkers minder snel afgeleid. Op deze manier focus je zelf ook volledig op het onderwerp en dat kan weer inspiratie geven bij andere composities. 

Bestudeer vormen
Zie niet alleen je onderwerp, maar bestudeer dit ook. Observeer de vorm ervan en kijk op diezelfde manier naar andere elementen, die zich binnen het frame bevinden. Door het bestuderen van vormen kun je patronen herkennen. Dit kan interessante foto’s opleveren. 

Gebruik kleurcontrasten
Spelen met kleuren kan een verrassend resultaat opleveren. Wanneer je in je omgeving zoekt naar kleurcontrasten of complementaire kleuren, kan dit een goede inspiratiebron zijn. 

Gooi het roer om
Soms kun je als fotograaf onbewust dezelfde truc herhalen. Je kiest bijvoorbeeld altijd dezelfde hoek, techniek of hetzelfde onderwerp. Herhaling kan voor een fotograaf enerzijds eindigen in een eigen signatuur, maar anderzijds ook een creatieve blokkade opleveren. Observeer of jij in je werk veel herhaalt en gooi vervolgens het roer radicaal om. Ga op de grond liggen voor een extreem laag standpunt. Bezoek een motorcrosswedstrijd als je nog nooit sportfotografie gedaan hebt. Kortom, treedt buiten je comfortabele zone.

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta