Zo retoucheer je huid met de Doordrukken en Tegenhouden tools

Mark IJsendoorn 277
De Photoshop-tools Doordrukken en Tegenhouden zijn essentieel bij het retoucheren van huid. Worstel je met deze intimiderende gereedschappen? Dan is deze video voor jou.

Als beginnende portretfotograaf heb je vast al eens op internet gezocht naar de geheime technieken achter het perfectioneren van huid in je portretfoto’s. Dan heb je vast de woorden ‘doordrukken’ en ‘tegenhouden’ (Burn en Dodge in het Engels) wel eens langs zien komen. Deze bekende fotobewerkingsgereedschappen, die je onder andere kunt vinden in Adope Photoshop,  worden door experts gebruikt omdat ze goed werken. Maar het is lastig ze volledig te beheersen. Is doordrukken en tegenhouden helemaal nieuw voor je, dan is deze video voor jou.

Doordrukken en Tegenhouden

Fotograaf Nino Batista heeft talloze fotografen de technieken van het retoucheren bijgebracht in zijn workshops. Hij verbaasde zich over het grote aantal portretfotografen dat de gereedschappen Doordrukken en Tegenhouden nooit gebruikte voor het retoucheren van huid, terwijl er zo veel youtube-tutorials te vinden zijn over het onderwerp. De reden waarom deze tools nogal intimiderend kunnen zijn, is omdat het penselen zijn. Omgaan met Photoshop-penselen is een vaardigheid op zich, en is al helemaal een uitdaging als je met een traditionele muis werkt. Batista bedacht daarom de volgende oefening, waarbij je de technieken achter het retoucheren kunt oefenen zonder te worden afgeleid door details in het portret.

afbeelding van Mark IJsendoorn

Mark IJsendoorn | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Mark