Zo maak je eenvoudig panoramafoto's

Zo maak je eenvoudig panoramafoto's

Dalindcy Koolhoven 1131
Je bent vast wel eens langs een mooi plein of een mooie straat gelopen, of je kwam op vakantie het perfecte landschap tegen. Het is soms onmogelijk om al dat moois in één enkele foto vast te leggen. Een panoramafoto kan dan de oplossing zijn. Wij geven je tips hoe en op welke manier je dit het beste kunt aanpakken.

Panorama's met je telefoon

In de mobiele fotografie is een panoramafunctie niet meer weg te denken. Vooral voor iPhone-gebruikers is dit makkelijk. Zij hebben een panoramafunctie die is ingebouwd in de camera-app. Voor Android-gebruikers is dit iets minder vanzelfsprekend, al zijn de nieuwere toestellen meestal wel uitgerust met een panoramafunctie.  Er zijn gelukkig gratis apps die je kunt downloaden voor het maken van een panorama, zoals Photaf Panorama. Houd je telefoon horizontaal terwijl de app meerdere foto's maakt. Die worden daarna automatisch aan elkaar geplakt.

Windows ICE

Windows Image Composite Editor (ICE) is een handig gratis programma voor Windows waarin je verschillende foto's kunt samenvoegen tot een panorama. In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je het programma het makkelijkst en snelst kunt gebruiken. Het perfecte programma voor als je (nog) niet zo handig bent met Photoshop.

Panorama's met Photoshop

Werk je toch liever in Photoshop? Het maken van een panorama is niet erg ingewikkeld, laat Photoshop gewoon het werk doen! Dit doe je door middel van Photomerge. Ga naar Menu > Automatisch > Photomerge. Voeg de foto's die je wilt samenvoegen (minimaal twee) toe en Photoshop doet de rest. Tip: als de overloop van de foto's niet helemaal goed is, doordat je bijvoorbeeld een object dichtbij hebt gefotografeerd, kies dan voor de optie 'Cylindrisch'.

Overige tips:

  • Zorg voor genoeg overlap in je foto's, dit maakt het makkelijker om de foto's later samen te voegen.
  • Maak tijdens het maken van de foto een vloeiende beweging van links naar rechts. Hierdoor krijg je een betere overgang.
  • Panorama's maak je meestal buiten. Houd rekening met de verandering in daglicht, zodat je geen gekke overgang in je foto's krijgt.