Zo kies je een goed fotografie-onderwerp

Zo kies je een goed fotografie-onderwerp

Senta Bemelman 874
Bij fotografie is niet alleen de kwaliteit van het beeld, maar ook de inhoud belangrijk. Leer hoe je een goed fotografie-onderwerp selecteert met deze tips!

Op sommige momenten kun je weinig inspiratie hebben en wil het niet lukken om een interessant fotografie-onderwerp te vinden. Maar zelfs in je eigen huis kun je gave onderwerpen treffen. Kijk goed in je omgeving. Zo is er misschien het licht op een prachtige manier door het raam binnen komen.

Vragen

Je kan ook erachter komen of een fotografie-onderwerp goed is door jezelf enkele (of meerdere) vragen te stellen zoals:

  • Vind ik het onderwerp mooi?
  • Vind ik dit een boeiend onderwerp om naar te kijken?
  • Vertelt dit beeld een verhaal?
  • Wat betekent dit onderwerp voor mij?

Door jezelf vragen te stellen, word je bewust van het doel waarmee je fotografeert. Je foto kan hierdoor diepgang en betekenis krijgen. Maar je kunt ook voor een mooi onderwerp kiezen waarmee je jouw smaak naar voren laat komen.

Selectie

Bij de selectie van het onderwerp kun je het jezelf iets makkelijker maken door jezelf twee globale opties te geven.  De eerste keuze is om één onderwerp te nemen. Neem bijvoorbeeld een kaars. Je kan deze tegen een egale achtergrond fotograferen, of een close-up maken van het vuur en de lont. Er zijn geen andere elementen in beeld die het oog van de kijker afleiden.

De tweede optie is om juist meerdere elementen samen in beeld te brengen. Je laat de beelden samensmelten tot één geheel. Dit kan door buiten een landschapsfoto te maken. Of wanneer je bijvoorbeeld aan de slag gaat met foodfotografie. Breng verschillende etenssoorten samen in beeld voor een mooie foto.

Kwaliteit

Verlies echter de kwaliteit van je foto niet uit het oog. Ook de manier waarop je een voorwerp in beeld brengt kan bijdragen aan het resultaat. Als je bijvoorbeeld een oninteressant voorwerp op een goede plek in het beeld verwerkt, wordt dit ineens belangrijk. Een pop kan door het gebruik van schaduwen en licht ineens veel indrukwekkender over komen, of misschien zelfs eng.

Een goede compositie is een krachtig onderdeel van een goede foto. Lees hier uitgebreid over het belang van een goede compositie. Naast de compositie is ook de belichting belangrijk. Zorg ervoor dat je onderwerp op een goede manier belicht is. Maak hierbij gebruik van de belichtingsdriehoek.

Bekijk ook deze Engelstalige video waarin je leert hoe je een goed fotografie-onderwerp selecteert.

 

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta