Zo bescherm je je camera tegen het winterweer

sanne 2058
Niets is mooier dan witte platen van winters weer. Over niet al te lange tijd is het zover, dan kun je weer dagenlang met je camera door de sneeuw banjeren op zoek naar de meest fotogenieke winterlandschappen. Zorg dan wel goed voor je camera! Wij leggen uit hoe.

Accu

Je hebt het vast wel eens ergens gelezen: accu's en kou, het is geen perfecte combinatie. Over het algemeen kun je stellen dat hoe lager de temperatuur, hoe minder lang je accu meegaat. Soms kun je hem nog maar voor de helft (of nog minder) van de tijd gebruiken. Dat betekent dat je er goed aan doet om een reserve-accu mee te nemen als je op pad gaat. Het beste is om deze accu op een warme plek, dus tegen je lichaam, te bewaren. Dan blijft hij langer goed.

sneeuw

Temperatuurwisselingen en condens

Een storend verschijnsel bij winterfotografie is condens. Buiten is het namelijk koud, maar je lichaam doet er alles aan om op temperatuur te blijven. Het effect is dat als je je camera bij je gezicht houdt om door de zoeker te kijken, de kans groot is dat deze beslagen raakt. En dat is vervelend want dan zie je niets meer en kun je lastig nog je compositie bepalen. Een afstandbediening of statief biedt hier uitkomst, maar dan moet je het wel prettig vinden om op die manier te fotograferen. Wil je je camera wél voor je neus kunnen houden, dan kun je hem tussen het fotograferen het beste onder je jas en zo dicht mogelijk tegen je lichaam bewaren. Dan is het temperatuurverschil iets minder groot en zo ook de kans op condensvorming. 

Voor het welzijn van je camera zul je tot slot moeten oppassen met warme en vochtige ruimtes die je vanuit een veel koelere plek betreedt. Ga je een broeierige ruimte zoals een zwembad in? Zorg dan dat je camera al een beetje op temperatuur is zodat er geen condenswater door je camera gaat lopen.

Wit geweld

Net als andere vochtbronnen (bijvoorbeeld regen) is smeltend sneeuw funest voor je camera. Voorzorgsmaatregelen zijn dus geen overbodige luxe. Omdat vocht de vervelende neiging heeft omhoog te kruipen kun je je cameratas beter niet op de besneeuwde grond zetten. Bescherm daarnaast je camera ook goed tegen vallende sneeuw en verwijder het direct wanneer het op je camera valt. Een rainsleeve die je doorgaans in de regen gebruikt is ook bij sneeuw geen slechte keuze.

Sneeuw is prachtig, maar zorgt er ook voor dat je camera niet meer weet wat hij met de belichting aan moet. Wil je weten hoe je dat voorkomt en wil je meer tips over fotograferen in de sneeuw? Check dan het artikel dat we hierover schreven!

seeuw

Bij thuiskomst

Gun je camera de tijd om op te warmen en je zult beloond worden met een langere levensduur en beter functioneren van je apparatuur. Je hoeft je camera niet dichtbij een warmtebron te leggen. Laat hem gewoon in de fototas acclimatiseren.

afbeelding van sanne
Door: Sanne Ruhaak

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Starter. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne

afbeelding van gucci handbags outlet

gucci sandals thongs Zo bescherm je je camera tegen het winterweer | DIGIFOTO Starter