Zorg voor een goede belichting!

Zo belangrijk is belichting bij portretfotografie (video)

Senta Bemelman 763
Licht is een essentieel onderdeel van de fotografie, ook bij het maken van portretten. Kijk snel wat voor een invloed de belichting op het gezicht heeft.

Bij portretfotografie in de studio heb je zelf de volledige controle over de belichting. Niet alleen de camera-instellingen die je gebruikt, maar ook de soort lichtbron en positie ervan heeft veel invloed op je portret.

Draaien

In de onderstaande video zie je hoe je portret verandert door een andere lichtpositie. De lichtbron beweegt voor het model in een cirkelbeweging. Je ziet duidelijk hoe het schaduwspel verandert. Probeer dit zelf ook in de studio uit en neem één lichtbron met constant licht en beweeg deze heen en weer. Neem ook een reflector om het licht te weerkaatsen en schaduwen uit de weg te gaan.

Kleurtemperatuur

Ook de kleurtemperatuur is belangrijk. Door middel van de witbalans kun je ook invloed uitoefenen op de tint van je foto. Daarnaast kun je de kleuren ook beïnvloeden door middel van kleurengels. Dit zijn gelplaatjes die je voor een lichtbron plaatst waardoor het licht gefilterd wordt en bijvoorbeeld een rode tint krijgt. Lees hier hoe je met kleurengels werkt.

Wij zijn erg benieuwd naar jouw mooiste portretfoto. Upload jouw beste plaat in onze Gallery!

afbeelding van Senta Bemelman

Senta Bemelman | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Senta