Zingende mensen fotograferen

Zingende mensen fotograferen

Fabienne Keijzer 891
Muziek is enorm belangrijk in het leven van veel mensen. Zo kun je bijvoorbeeld een koor inhuren op een feestje. Het is dan leuk om foto’s te maken als aandenken aan een mooie dag. Maar het fotograferen van zingende mensen is niet zo makkelijk!

Zingende mensen fotograferen is niet zo makkelijk! 

Muzikale optredens zijn niet alleen leuk om naar te luisteren, ze zijn vaak ook een lust voor het oog. En het is dus leuk om een optreden te fotograferen. Maar zingende mensen op de foto zetten is niet gemakkelijk. Daarom hebben we een aantal tips voor je!

Lens

Optredens vinden vaak plaats op een podium of in een theaterzaal. Daar is het vrij donker en heb je te maken met speciale lampen en spotlights. Het is dan verstandig om een lichtsterke lens te gebruiken. Een fijn instapmodel, dat ook niet zo duur hoeft te zijn, is een 50mm lens. Dit is een lens met een vaste brandpuntsafstand waarmee je dus niet kunt zoomen. Je moet dus je hele lichaam verplaatsen om dichterbij of juist verder weg te komen.
Zingende mensen fotograferen - Fabienne Keijzer

Podium

Als je een optreden gaat fotograferen in een theater heb je aan de zijkant van het podium coulissen. Dit zijn doeken die ervoor zorgen dat de mensen in het publiek de backstage van het theater niet kunnen zien. Hier staan de artiesten klaar als ze op moeten gaan. In die coulissen kun jij als fotograaf ook gaan staan, dan heb je goed zicht op de artiesten zonder dat het publiek ziet dat jij er bent. Je krijgt dan vaak wel alleen de kans om foto’s van de zijkant te nemen. Vaak is er voor een grote show of optreden ook een generale repetitie of een doorloop. Dan kun je natuurlijk wel op het podium zelf gaan staan en dichterbij de artiesten komen. Of je kunt juist in de zaal gaan zitten en mooie overzichtsfoto’s nemen.

Zingende mensen fotograferen - Fabienne Keijzer

Muzikaliteit

Bij het fotograferen van muziek is het een fijne bijkomstigheid als je muzikaal bent aangelegd. Als een koor bijvoorbeeld nummers zingt die je kent, weet je precies wanneer en hoe hun monden bewegen. Je kunt dan precies op het goede moment op de ontspanner drukken om geen ongemakkelijke of rare gezichten te fotograferen. Soms wordt er ook gedanst op de muziek, dan is het handig als je zelf ook een beetje gevoel voor ritme hebt om te weten waar een beweging begint en eindigt.

Kleding

Als je een liveoptreden gaat fotograferen terwijl er een groot publiek in de zaal zit, is het niet fijn dat er een afleidende fotograaf aanwezig is. Het is wenselijk dat je zoveel mogelijk zwarte kleding draagt. Zo val je minder op, mocht je bijvoorbeeld op het podium zelf fotograferen.

Zingende mensen fotograferen - Fabienne Keijzer
Heb jij wel eens een optreden gefotografeerd? Vond je dat lastig? 

Fotografie: Fabienne Keijzer, Koor: Bes’Tof

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne