Zien waar jouw foto's worden gebruikt in Google Image Search

Ymke Frijters 3424
Wil jij weten of jouw foto's ook ergens anders worden gebruikt? Google heeft daarvoor de optie 'Image Search'. Je kunt een foto naar deze site toe slepen en Google zoekt dan voor jou de sites waar hij wordt gebruikt en welke vergelijkbare afbeeldingen er voorkomen.

Foto's zijn op internet gemakkelijk te hergebruiken, je zult zelf ook weleens foto's opslaan van een website. Als iemand jouw foto's ongevraagd gebruikt, is dat een schending van het auteursrecht. Het gebeurt echter vaak, mede omdat niet iedereen van het auteursrecht op de hoogte is. In dit artikel leggen we uit wat auteursrecht is en hoe je kunt voorkomen dat je dat recht schendt.

Google heeft een handige optie om uit te zoeken of iemand anders jouw foto's op het internet gebruikt. Je gaat naar Google, klikt op 'afbeeldingen' en je sleept de foto vanuit het mapje op je computer naar de zoekbalk in Image Search. Je kunt ook zoeken op de URL (het internetadres) van de foto of de foto uploaden via het cameraatje rechts in de zoekbalk. Google geeft dan een resultatenlijst met vergelijkbare afbeeldingen en websites waar de foto te vinden is.

In het filmpje hieronder wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een Image Search doet.

afbeelding van Ymke Frijters
Door:

| Redacteur

Bekijk alle artikelen van