Zien: Afrikaanse dieren maken plaats voor bouwconstructies

Zien: Afrikaanse dieren maken plaats voor bouwconstructies

Wouter de Vink 800
Met deze collectie laat fotograaf Nick Brandt zien dat de Afrikaanse dieren verdreven worden uit hun gebied, waarmee de geschiedenis zich dus herhaalt.

Elke stad begint als een bouwput. Zo ook in Afrika, waar de natuur steeds meer plaats moet maken voor gebouwen en andere constructies. Dus vond fotograaf Nick Brandt het hoog tijd om dit maar eens onder de aandacht te brengen. Doordat hij gedurende zijn carrière veelvuldig in Oost-Afrika heeft doorgebracht, zag hij deze ontwikkeling met zijn eigen ogen tot stand komen.

De fotograaf ziet dan ook steeds meer dat het patroon wat vroeger ook in de westerse landen afspeelde, zich herhaalt in Afrika. Dat de mensheid zich voor een tweede keer aan dezelfde steen stoot kan hij dan ook niet begrijpen. Nick Brandt: “Het is niet zo dat de verwoesting van deze dieren, in deze Afrikaanse plaatsen, gebeurde in het verleden toen wij zelf opgroeiden. Het gebeurt in het huidige tijdperk, waar wij dus zelf iets aan kunnen doen.” Brandt voorspelt dan ook niet veel goeds voor de toekomst. “Als ze dit tempo aanhouden, zal de unieke Afrikaanse megafauna wel heel snel verdwijnen. Op dezelfde manier als dat de natuur van Amerika en Europa heel vlug verdween, en dat zelfs door veel minder man in een tijdperk van vele eeuwen geleden.”

In dit project, dat de naam ‘Inherit the Dust’ draagt, heeft Brandt gebruik gemaakt van levensgrote portretten van verschillende dieren. Door deze op grote panelen uit te printen en vervolgens op plekken te plaatsen waar ze aan het bouwen zijn, wilt de fotograaf hiermee een statement maken. In de trend van dat er, als de mensheid ze hier niet had weggejaagd,  hier gewoon nog wilde dieren woonden. Alsof de dieren terugkomen op de plek waar ze vroeger leefden, om vervolgens te zien dat er niets meer van hun thuis over is.

Het project bestaat uit een serie van gigantische panorama’s. Bekijk de website van Nick Brandt voor meer foto’s en informatie over deze expositie


Foto © Nick Brandt

afbeelding van Wouter de Vink

Wouter de Vink | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Wouter

afbeelding van Cath

Indrukwekkend en triest.