Zeven tips voor onderwaterfotografie

Zeven tips voor onderwaterfotografie

Dalindcy Koolhoven 1015
Wij zijn gek op onderwaterfotografie. Het geeft zo'n prachtig, mysterieus effect. Tegenwoordig zijn er heel veel (compact) camera's en zelfs smartphones te koop die waterdicht zijn, maar ook een waterdichte behuizing voor je camera is een goede optie. In dit artikel geven we je tips om met nog betere onderwaterfoto's thuis te komen.

Fotografeer van dichtbij

Water is meestal niet zo helder als we zouden willen, het is dus belangrijk om je onderwerp van dichtbij te fotograferen. Bij bijvoorbeeld vissen kan het lastig zijn om dichtbij te komen. Beweeg daarom langzaam en rustig.


Van dichtbij fotograferen levert mooie plaatjes op. Foto © QueenAngel

Fotografeer omhoog

Als je met je camera omhoog fotografeert, krijg je vaak prachtige lichtbreking. Dit kan een heel mooi effect geven in je foto. Een voordeel voor beginnende fotografen is dat er automatisch meer licht bij je foto komt, waardoor je minder snel bewogen foto's krijgt.


Omhoog fotograferen levert toffe resultaten op. Foto © Francesca Lasala 

Snorkelen

Hoe dieper je het water ingaat, hoe donkerder het wordt. De mooiste foto's zul je waarschijnlijk vlak onder het wateroppervlakte maken. Dat is juist fijn, want dan kun je ook snorkelend foto's maken, zonder dat je meteen een heel duikpak aan moet trekken. Daarnaast veranderen de kleuren als je dieper het water ingaat. De kleur rood verdwijnt als eerste, vervolgens oranje en geel. Groen en blauw blijft het langst zichtbaar.


Vlak onder het wateroppervlak maak je prachtige foto's. Foto © Water Llama

Fotografeer in RAW

Als je camera het toelaat, fotografeer onderwater dan altijd in RAW in plaats van JPEG. In de nabewerking is het dan veel gemakkelijker om de kleuren en de witbalans van je foto aan te passen.

Flits of geen flits

Als het erg donker is, kan een flitser uitkomst bieden. Zorg er ook dan voor dat je weer dichtbij je onderwerp bent. Hoe meer water er tussen de flits en je onderwerp zit, hoe zwakker het effect wordt. Het nadeel van het gebruik van een flitser is dat het alle stofjes en zand in het water kan accentueren. Probeer dus in eerste instantie altijd met natuurlijk licht te werken.


Foto met flits, weer eens wat anders! Foto © Tony Shih

Blijf van de grond

Als het lukt, probeer dan de grond niet aan te raken. Wanneer je de grond raakt, komt er allemaal zand en deeltjes van de grond in het water die de foto kunnen verpesten. Bovendien jaag je de bewoners van de zee, die je juist zo graag op de foto wilt hebben, weg.

Heb geduld

Onderwater fotograferen is een stuk moeilijker dan bovenwater. Het allerbelangrijkste is om veel geduld te hebben. Neem de tijd om veel te oefenen en geef niet op als je thuiskomt met een stel wazige foto's.  


Wacht op het juiste moment. Foto © Pug50