Zes zonden binnen de landschapsfotografie

Zes zonden binnen de landschapsfotografie

Fokelien Broekstra 450
Vaak schrijven we over dingen die je wel moet doen als je een landschapsfoto maakt. Maar naast de dingen die je wel moet doen om een mooie landschapsfoto te maken, is er ook een aantal dingen die je niet moet doen. Zes van deze zonden benoemen wij in dit artikel.

1. Een scheve horizon

Als er iets is waar mensen op afknappen, dan is het wel een scheve horizon. Een scheve horizon laat vaak zien dat je niet helemaal professioneel bezig bent geweest of niet actief hebt nagedacht over de foto die je wil gaan maken.

2. Water bevriezen bij een waterval

Het water van een waterval beweegt, het is dus niet de bedoeling dat je dit gaat bevriezen. Zorg ervoor dat het water zacht wordt, dit kun je doen door een lange sluitertijd te gebruiken en gebruik te maken van een statief

3. Rustig water 

Zorg dat rustig water ook rustig blijft. Als je bij een meertje staat, fotografeer dan het meertje zoals hij is. Dat kun je het beste doen door gebruik te maken van een kortere sluitertijd.

4. Lege, wolkenloze lucht

Wolken kunnen je foto net een beetje aanvullen. Kies jij ervoor om alleen blauwe luchten te fotograferen of ben je meer van de wolkjes in de lucht? Wolken kunnen je foto aanvullen. Daarnaast zijn wolken juist je vriend. Het zijn net softboxen, harde schaduwen worden een stuk zachter met een wolk voor de zon.

5. Afleidende elementen langs de randen van je foto

Het zijn dingen die vaak over het hoofd worden gezien, een papiertje langs de randen of een schaduw van een ander persoon. Zorg dat dit soort dingen weggewerkt worden. Kijk de randen bijvoorbeeld na als je de foto net hebt gemaakt.

6. Geen voorgrondobjecten

Een foto moet de aandacht trekken, met alleen een weids landschap red je dat niet. Zorg er daarom voor dat er iets op de voorgrond staat dat ook aandacht trekt.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien