Zelfs professionals maken veel slechte foto’s

Zelfs professionals maken veel slechte foto’s

Fokelien Broekstra 405
Soms lijkt het alsof een professioneel fotograaf naar een scene toe loopt, een foto maakt en de foto gelijk helemaal perfect is. Niks is minder waar. Ook een professioneel fotograaf maakt weleens een ernstig mislukte foto.

Werkwijze

Als een professioneel fotograaf zo snel met een foto klaar zou zijn, dan had hij maar 5 minuten per dag werk. Dan had je een fotograaf maar voor vijf minuten hoeven inhuren en was daardoor een fotoreportage een stuk goedkoper geweest. Ook een professioneel fotograaf die zijn apparatuur door en door kent heeft een aantal testfoto’s nodig voordat hij een mooi plaatje kan maken. Daarnaast moet hij natuurlijk verschillende composities proberen en eens experimenteren met de lichtopstelling.

Alleen de mooie foto’s

Als wij onze foto’s voorbij zien komen, zien we alle foto’s. De goede opnames maar ook de mindere foto’s. Een professioneel fotograaf zet natuurlijk alleen zijn goed gelukte foto’s online, een mislukte foto kom je waarschijnlijk nooit op zijn of haar pagina tegen. Het lijkt dus alsof ze alleen maar topfoto’s maken, maar net als jij haalt hij ook alleen de mooie foto’s eruit voor publicatie.

Mislukt

Ook een professioneel fotograaf heeft weleens een dag dat hij met 300 foto’s thuiskomt en er geen een goede foto bij zit. Om maar even aan te geven dat dit helemaal niet vreemd is. Soms heb je gewoon van die dagen dat het allemaal niet helemaal gaat zoals je hoopt dat het zou gaan.
 

afbeelding van Fokelien Broekstra

Fokelien Broekstra | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fokelien